Älgstek
Älgstek är en mager detalj som oftast kommer från fransyska, rostbiff, innanlår eller ytterlår. Detaljen bör lagas med försiktighet för att undvika att den blir torr. Stek den ordentligt runt om och låt gå i ugnen på 125 grader tills den når ca 55 grader. Häll gärna lite vin och en kvist timjan över steken när den går klart i ugnen. Använd skyn som blir från steken till din sås!
Vår rekommendation
Vi rekommenderar att älgsteken serveras mellan 55-60 grader, eftersom den är mager kan den lätt uppfattas som torr om den blir överstekt. Tillaga den på låg temperatur tills du når 4-5 grader under önskad temperatur, låt vila och bryn den sedan runt om innan du serverar.
55 °C
Blodig
60 °C
Medium
65 °C
Välstekt
Laga älgstek i ugn
Snabba tips för att lyckas med älgsteken:
- Se till att älgsteken har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
- Tillaga i ugn på 125 grader. Tills du når en temp på 52 grader. Tillsätt gärna en kvist timjan och lite rött vin.
- Ta ut steken och låt vila 5-10 minuter.
- Stek sedan steken runt om hela på hög värme så du får välstekt yta runt om hela.
- Skiva upp tvärs över fibrerna.


