Hjortfilé
HUR SKA JAG TILLAGA HJORTFILÉ?
Hjortfilé är den allra möraste delen på hjorten som med rätt tillagning kommer smälta i munnen. Salta ordentligt i god tid innan tillagning. Stek den runt om i en väldigt het panna så du får fin yta runt om. Sänk värmen i pannan, tillsätt en klick smör, en kvist timjan och ös filén tills du når en innertemperatur på 55 grader. Låt vila 5 minuter och skär upp tvärs emot fibrerna. Vi rekommenderar dig att steka filén hela vägen tills den är färdig, om man tillagar en filé för länge på låg värme i exempelvis ugn kan den upplevas som pastej i konsistensen och smaken går emot leverhållet.
Steka hjortfilé
Snabba tips för att steka hjortfilén
- Se till att hjortfilén har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
- Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm. Stek på hög värme runt om hela biten. Vänd biten ofta så sprider sig värmen i köttet och du får en jämnare tillagning.
- Sänk värmen i pannan, tillsätt en klick smör och ös detaljen till önskad innertemperatur.
- Låt filén vila i innan du skär upp det.
Laga hjortfilé som stek i ugn
Snabba tips för hjortfilén som stek.
- Se till att hjortfilén har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
- Se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna hastigt runt om.
- Tillaga i ugn på 150 grader.
- Ta ut köttet på 55 grader och låt vila 5 minuter, skär sedan tvärs över fibrerna.
En fantastiskt flexibel låda kött
Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!
BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA