Hjortfilé
Hjortfilé är den allra möraste delen på hjorten som med rätt tillagning kommer smälta i munnen. Salta ordentligt i god tid innan tillagning. Stek den runt om i en väldigt het panna så du får fin yta runt om. Sänk värmen i pannan, tillsätt en klick smör, en kvist timjan och ös filén tills du når en innertemperatur på 55 grader. Låt vila 5 minuter och skär upp tvärs emot fibrerna. Vi rekommenderar dig att steka filén hela vägen tills den är färdig, om man tillagar en filé för länge på låg värme i exempelvis ugn kan den upplevas som pastej i konsistensen och smaken går emot leverhållet.
Steka hjortfilé
Snabba tips för att steka hjortfilén
- Se till att hjortfilén har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
- Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm. Stek på hög värme runt om hela biten. Vänd biten ofta så sprider sig värmen i köttet och du får en jämnare tillagning.
- Sänk värmen i pannan, tillsätt en klick smör och ös detaljen till önskad innertemperatur.
- Låt filén vila i innan du skär upp det.
Laga hjortfilé som stek i ugn
Snabba tips för hjortfilén som stek.
- Se till att hjortfilén har rumstemperatur.
- Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
- Se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna hastigt runt om.
- Tillaga i ugn på 150 grader.
- Ta ut köttet på 55 grader och låt vila 5 minuter, skär sedan tvärs över fibrerna.