Lammstek benfri

Benfri lammstek är en höstfavorit! Smakrik, saftig och perfekt att binda upp med med örter och vitlök innan den går in i ugnen.

Att binda upp en stek gör att steken tillagas jämnare.

Om vår benfria lammstek

Lammstek är en benfri, välmarmorerad detalj från lammets bakdel. Tillaga den hel i ugn så får du en stek som är saftig, smakrik och tacksamt tar upp smak från örter och vitlök. Krydda gärna med timjan, rosmarin och citron, både på ytan och i fyllningen. En riktig höstklassiker är att rubba steken med vitlök och örter, binda upp den med snöre och låta den gå långsamt i ugnen tillsammans med rotfrukter. Våra lamm växer upp på ekologiska svenska gårdar och får beta fritt hela sommaren. Vi säljer enbart lamm på hösten, när köttet smakar som mest.

Var sitter detaljen?

Lammstek sitter på lammets bakdel och består av de två största musklerna på bakbenet. Denna detalj kan styckas med eller utan ben, hel eller i skivor, och delas anatomiskt i mindre delar som innanlår, fransyska, ytterlår och rulle. En rejäl och mångsidig bit med mycket smak.

Innertemperatur

55°C Blodig
65°C Medium
70°C Välstekt

Tillagningstips

Lammstek i ugn

För en riktigt smakrik och saftig stek – gör små hål i köttet med ett brynstål eller liknande och späcka med vitlök, kryddor, svamp och rotfrukter. Gnid in steken med salt och peppar och bryn runt om i smör och olja tills den fått fin färg. Lägg över i en ugnsform, stick in en köttermometer i den tjockaste delen och tillaga till önskad innertemperatur. Ös steken några gånger under tiden med skyn som bildas. När den är klar, låt vila i smörpapper i 10–15 minuter innan du skär upp – och glöm inte att skära mot fibrerna för bästa resultat.

Steka lammstek

För bästa resultat, låt köttet bli rumstempererat och salta gärna en stund i förväg för en jämn och tydlig smak. Torka av ytan och se till att stekpannan är riktigt het. Skiva lammsteken i cirka en centimeters tjocklek, med eller utan ben, och bryn i en blandning av smör och olja tills köttet fått fin färg. Låt skivorna vila i aluminiumfolie eller smörpapper några minuter så att köttsaften stannar kvar när det är dags att servera.

Gryta på lammstek

Lammsteken kan såklart ugnsstekas i en lergryta, men den fungerar också utmärkt att koka långsamt på spisen. Eftersom det är en robust detalj kan det vara klokt att bena ur steken om den inte redan är benfri – särskilt om du inte har en jättestor gryta. Bind sedan upp köttet med steksnöre så att det får en jämn form. Koka tillsammans med purjolök, morötter, kryddnejlikor, lagerblad, torrt vin eller andra godsaker från skafferiet. Enkelt, rustikt och otroligt gott!

Recept med lamm

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.