
Lammstek benfri
Benfri lammstek är en höstfavorit! Smakrik, saftig och perfekt att binda upp med med örter och vitlök innan den går in i ugnen.
Om vår benfria lammstek
Var sitter detaljen?
Lammstek sitter på lammets bakdel och består av de två största musklerna på bakbenet. Denna detalj kan styckas med eller utan ben, hel eller i skivor, och delas anatomiskt i mindre delar som innanlår, fransyska, ytterlår och rulle. En rejäl och mångsidig bit med mycket smak.

Innertemperatur
Tillagningstips
Lammstek i ugn
För en riktigt smakrik och saftig stek – gör små hål i köttet med ett brynstål eller liknande och späcka med vitlök, kryddor, svamp och rotfrukter. Gnid in steken med salt och peppar och bryn runt om i smör och olja tills den fått fin färg. Lägg över i en ugnsform, stick in en köttermometer i den tjockaste delen och tillaga till önskad innertemperatur. Ös steken några gånger under tiden med skyn som bildas. När den är klar, låt vila i smörpapper i 10–15 minuter innan du skär upp – och glöm inte att skära mot fibrerna för bästa resultat.
Steka lammstek
För bästa resultat, låt köttet bli rumstempererat och salta gärna en stund i förväg för en jämn och tydlig smak. Torka av ytan och se till att stekpannan är riktigt het. Skiva lammsteken i cirka en centimeters tjocklek, med eller utan ben, och bryn i en blandning av smör och olja tills köttet fått fin färg. Låt skivorna vila i aluminiumfolie eller smörpapper några minuter så att köttsaften stannar kvar när det är dags att servera.
Gryta på lammstek
Lammsteken kan såklart ugnsstekas i en lergryta, men den fungerar också utmärkt att koka långsamt på spisen. Eftersom det är en robust detalj kan det vara klokt att bena ur steken om den inte redan är benfri – särskilt om du inte har en jättestor gryta. Bind sedan upp köttet med steksnöre så att det får en jämn form. Koka tillsammans med purjolök, morötter, kryddnejlikor, lagerblad, torrt vin eller andra godsaker från skafferiet. Enkelt, rustikt och otroligt gott!
Recept med lamm
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.