
Njurtapp
Njurtapp är en grovfibrig, smakrik och mör detalj som alla grillälskare borde upptäcka. En köttbit med personlighet!
Om vår njurtapp
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.
Var sitter detaljen?
Trots namnet är njurtapp varken njure eller inälvsmat – det är en riktig köttdetalj från nötdjuret. Den sitter djupt inne vid mellangärdet och fungerar som ett stöd mellan lungor och diafragma. En dold skatt med stor smak!

Så tillagar du njurtapp
Innertemperatur
Tillagningstips
Grilla njurtapp
För bästa grillresultat – börja med att låta köttet bli rumstempererat. Dela njurtappen längs med den stora hinnan så att du får två platta köttbitar. Grilla dem snabbt på hög värme för att få fin yta på båda sidor, och låt sedan gå klart på indirekt värme till önskad innertemperatur. Låt vila i cirka 10 minuter innan du skär upp köttet – och kom ihåg att alltid skära tvärs över muskelfibrerna för att bevara mörheten.
Steka njurtapp
Låt köttet bli rumstempererat innan du börjar. Dela en hel njurtapp längs hinnan så att du får två platta köttstycken. Bryn dem runt om i het panna, cirka en minut per sida. Sänk värmen, tillsätt en klick smör och ös köttet tills det når önskad innertemperatur. Låt vila i cirka 10 minuter så att köttsaften fördelas jämnt. Skär sedan tvärs över fibrerna för att bevara mörheten.
Njurtapp i ugn
Låt köttet bli rumstempererat innan tillagning. Dela njurtappen längs hinnan så att du får två platta bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet ordentligt i het panna med smör och olja för att få en fin stekyta. Värm ugnen till 125 grader eller lägre och låt köttet gå klart till önskad innertemperatur. Vila i minst 10 minuter efteråt – och kom ihåg att alltid skära tvärs över muskelfibrerna för att undvika att köttet blir segt.
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.