Nötlägg

En åtråvärd detalj fullpackad med smak. Koka eller bräsera länge för ett mört kött.
Används i klassiska rätter som osso buco och fransk daube.

Om vårt nötlägg

Nötlägg är en smakrik och grovfibrig styckdetalj som kräver lång tillagningstid men belönar dig med ett mört, mustigt kött fullt av smak. Benet och märgen ger både fyllighet och naturlig sälta till din gryta. Den här typen av styckdetalj är inte alltid lätt att få tag på i vanliga butiker, men är en självklarhet i många klassiska långkok. Hos oss kommer den från svenska ekologiska och KRAV-märkta nötdjur som har fått leva ett mer naturligt liv med utevistelse och ekologiskt foder – precis som det ska vara.

100 % ekologiskt och KRAV-märkt nötkött från Sverige.

Var sitter detaljen?

Läggen är djurens ben, närmare bestämt framläggen är övre delen av frambenet, och bakläggen är mellandelen av bakbenet. Framlägget kan du få tag på både färskt och rimmat medan baklägget för det mesta används i färs- och charkprodukter.

Så tillagar du nötlägg

Nötlägg blir fantastiskt mört, saftigt och trådigt när det tillagas långsamt och under lång tid. Låt sjuda i gryta eller bräsera i ugn med vätska tills innertemperaturen når 80–90 °C och håll där i 2–3 timmar. Ben och märg ger extra must till buljongen. Osso buco är en klassisk rätt med lägg som grund – men den fungerar lika bra i egen gryta med rotfrukter, tomat, vitlök och örter. Servera gärna med potatispuré eller polenta.

Innertemperatur

80°C Välstekt

Tillagningstips

Gryta på nötlägg

Låt köttet bli rumstempererat innan du börjar. Bryn läggen runt om i en het panna med smör och olja tills de får fin färg. Lägg över i en stor gryta med kokande vatten – köttet ska vara helt täckt. Tillsätt dina smakförstärkare, till exempel lök, vitlök, lagerblad eller rotsaker. Koka upp och låt sedan småputtra under lock i 3,5–4 timmar tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt och peppar mot slutet.

Nötlägg i ugn

Marinera gärna köttet i några timmar – helst över natten – för extra djup smak. Sätt ugnen på 160 grader eller lägre. Torka av köttet för att få en bra stekyta, och bryn det sedan runt om i en het panna med smör och olja. Stek mitt i ugnen i 2–3 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt vila i minst 15 minuter före servering. Passar perfekt med kokt ris, pressad potatis eller en mustig skysås.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.