Nötlägg
Om vårt nötlägg
100 % ekologiskt och KRAV-märkt nötkött från Sverige.
Var sitter detaljen?
Läggen är djurens ben, närmare bestämt framläggen är övre delen av frambenet, och bakläggen är mellandelen av bakbenet. Framlägget kan du få tag på både färskt och rimmat medan baklägget för det mesta används i färs- och charkprodukter.
Så tillagar du nötlägg
Innertemperatur
Tillagningstips
Gryta på nötlägg
Låt köttet bli rumstempererat innan du börjar. Bryn läggen runt om i en het panna med smör och olja tills de får fin färg. Lägg över i en stor gryta med kokande vatten – köttet ska vara helt täckt. Tillsätt dina smakförstärkare, till exempel lök, vitlök, lagerblad eller rotsaker. Koka upp och låt sedan småputtra under lock i 3,5–4 timmar tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt och peppar mot slutet.
Nötlägg i ugn
Marinera gärna köttet i några timmar – helst över natten – för extra djup smak. Sätt ugnen på 160 grader eller lägre. Torka av köttet för att få en bra stekyta, och bryn det sedan runt om i en het panna med smör och olja. Stek mitt i ugnen i 2–3 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt vila i minst 15 minuter före servering. Passar perfekt med kokt ris, pressad potatis eller en mustig skysås.
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


