Eldost med jalapeño

Svensk variant av halloumi gjord på ekologisk mjölk, smaksatt med jalapeño. Med mild sälta och lite sting är den perfekt att grilla eller steka och allra godast att servera direkt.

Namnet eldost får bara användas när osten tillverkas hantverksmässigt på svensk mjölk.

Innehållsförteckning

pastöriserad koMJÖLK, syrakultur, löpe, jalapeno, salt.

Näringsvärde per 100 g

Energi 1671 kJ/399 kcal, fett 34g, (varav mättat fett 23g), kolhydrater 2g (varav sockerarter 2g), protein 26g, salt 2g.

Om vår eldost med jalapeño

Eldost med jalapeño är en svensk grill- och stekost med mild sälta och en försiktig hetta som växer fram vid tillagning. Osten tillverkas hantverksmässigt av Skärvångens Bymejeri på pastöriserad komjölk från svenska gårdar. Precis som klassisk eldost får den en härlig smak av brynt smör när den steks eller grillas – men här med ett extra sting från jalapeñon. En svensk variant av halloumi med attityd, redo för burgare, tacos eller sallad.

Serveringstips eldost med jalapeño

Skiva eldosten i cirka 1 cm tjocka skivor och stek på medelvärme, 1–2 minuter per sida tills ytan är gyllenbrun och krispig. Ska du grilla den? Då görs det bäst med osten hel – skiva upp precis innan servering. Passar i burgare, grytor eller sallader, eller tillsammans med rostad potatis och dragonmajonnäs. Viktigast av allt: servera eldosten varm, gärna med lite pressad grillad citron över.

Recept med ost

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.