1 h
4 port

Ingredienser

1 eldost 


BBQ-majo

1 äggula 

0.5 msk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap 

2 dl rapsolja

0,5 tsk anchochilipulver (för umamismak, men vanlig chili funkar också!)

0,5 tsk chipotlechilipulver (ger en rökig smak, men vanlig chili funkar också!)

0,5 tsk cayennepulver

1 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk worchesterauce

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk flytande honung


Potatis

500g fast potatis 

1 msk olivolja 

Salt och peppar


Hamburgerbröd

Grönsaker efter tycke


Eldostburgare med BBQ-majo

Det här receptet passar att laga med:
Eldost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220°C (varmluft om du har). Skär potatisen i ca 1,5 cm breda stavar. Lägg dem i en bunke med kallt vatten för att skölja av lite stärkelse under tiden som ugnen blir varm. Häll av vattnet och slunga i olivoljan. 

  2. Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt. Om du hinner, vänd gärna en av snittytorna ned på plåten. Det är nämligen den delen som får finast färg och krisp. Krydda med salt och peppar. 

  3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Om du hinner, vänd på dem ungefär var 10:e minut så att de får en ny snittyta neråt. Annars räcker det att skaka om plåten ett par gånger!  

  4. Lägg äggulan i en hög smal bunke tillsammans med vitvinsvinäger och dijonsenap. Mixa äggblandningen med mixerstav eller elvisp och tillsätt i tunn stråle rapsoljan tills du fått den konsistens du vill ha. 

  5. Smaksätt majonnäsen med kryddorna, börja med en mindre mängd och öka tills du fått en smak du tycker om. 

  6. Skiva osten i 4 st ca 1 cm tjocka skivor (tjockare om du har tillräckligt med ost!). Hetta upp pannan eller grillen till en medelhög värme. Du behöver inte använda något fett i pannan då osten släpper tillräckligt under tillagning. När du ser i kanten på skivan att den börjar få färg på undersidan är det dags att vända på den, beroende på temperatur tar detta en 2-3 minuter. Stek eller grilla osten på båda sidorna. 

Servera den tillagade eldosten på hamburgerbröd med BBQ-majonnäsen, grönsakerna, och den ugnsbakade potatisen. 

Du kan göra tjockare skivor om du har gott om ost, eller servera två per burgare som vi har gjort. Om du vill servera fler så öka på med potatis och andra tillbehör istället!


Fler recept med Eldost

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA