30 min jobb + 30 minuter i ugn
4 port

Ingredienser

  • 1 eldost
  • 400 g potatis
  • 400 g matpumpa (ex. butternut eller hokkaido)
  • 2 små rödlökar
  • 1 liten spetskål
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • Smör
  • Rapsolja

Romescosås

  • 300 g grillad paprika i olja
  • 60 g skalad hackad mandel
  • 3-4 körsbärstomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0.5 röd chili
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 dl vatten

 

Till servering

  • 1 äpple (gärna svenskt om det är säsong)
  • 100g körsbärstomater
  • 65 g småbladssallad

 

Eldostpytt på plåt

Det här receptet passar att laga med:
Eldost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme eller 225 grader varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper. 
  2. Blanda olivolja, timjan, salt och peppar i en stor skål. Riv ner en vitlök och rör om ordentligt. 
  3. Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 1-2 cm bitar. Dela även potatisen (om den är färsk behöver du inte skala den, annars kan det också vara trevligt) i liknande storlek. Skala och klyfta löken i ca 1-2 cm bitar. Lägg dessa i skålen med dressingen och blanda så att alla täcks av oljeblandningen. 
  4. Skär av den yttersta biten på roten på spetskålen. Klyfta den sedan i 4-6 bitar. Se till att få lite rot kvar på varje så att de håller ihop. 
  5. Lägg grönsakerna på plåten och pilla sedan ner kålbitarna mellan dessa så att de ligger med ena sidan ner på plåten. Med hjälp av en osthyvel så hyvlar du 1-2 skivor smör på varje kålbit.
  6. Sätt in plåten i ugnen i ca 25 minuter eller tills dess att allt är mjukt och har fått fin yta. 
  7. Kärna ur den halva chilin. Tillsätt den och alla andra ingredienser till en blender, alternativt använd bunke och stavmixer. Mixa allt till en slät sås. Förvara i kylen till servering. 
  8. Tärna ett äpple och halvera tomaterna.
  9. Tärna eldosten i ca 1-1,5 cm tärningar. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja till en medelhög värme. Stek eldosttärningarna försiktigt på alla sidor så att de får en fin gyllene färg. Det är lätt att osten bränns vid hög värme så tålamod och lite lägre värme kan vara att föredra här. När alla bitar fått färg kan du lägga dem på ett fat åt sidan. 
  10. När plåten är klar toppar du den med småbladssallad, tomater, äpple och den stekta eldosten. Servera tillsammans med romescosås och kanske ett gott bröd! 

Fler recept med Eldost

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA