Flat iron steak
Flat iron på gräsbetat ekologiskt nötkött. En mör detalj med kraftig köttsmak. Marmoreringen gör den utmärkt för grillen.
Om vår flat iron steak
Flat iron steak är en platt och välmarmorerad detalj från framdelen av nötkreaturet. Den höga marmoreringen och insprängda fettet ger en djup, kraftfull köttsmak och en härligt saftig textur. I mitten sitter en sena som gärna putsas bort, vilket ger två avlånga och möra bitar – perfekta att lägga direkt på grillen eller steka i panna. Flat iron steak trivs särskilt bra på grillen där den höga värmen lyfter fram dess smakrikedom och ger en vacker stekyta. Köttet kommer från svenska ekologiska gårdar där djuren får beta gräs och örter, leva utomhus större delen av året och får växa i sin egen takt – något som märks i smaken. Flat iron kallas ibland luffarstek på svenska.
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.
Var sitter detaljen?
Flat iron kommer från en avlång muskel på bogbladet på djurets framdel. Den platta senan som löper genom muskeln tas bort för att få en mör och grillvänlig köttbit.

Så tillagar du flat iron steak
Innertemperatur
Tillagningstips
Grilla flat iron
Låt köttet bli rumstempererat och ta bort den platta senan som löper genom detaljen för att få två jämna köttbitar. Om du vill marinera köttet, gör det minst en timme i förväg och torka av ytan innan grillning. Grilla 1–2 minuter per sida på direkt värme och låt det sedan gå klart på indirekt värme tills du når önskad innertemperatur. Låt köttet vila i cirka 10 minuter och skär det alltid tvärs över fibrerna för att undvika att det blir segt.
Steka flat iron
Se till att köttet är rumstempererat och ta bort den platta senan som löper genom detaljen för att få två jämna köttbitar. Marinera gärna minst en timme i förväg och torka av ytan för en finare stekyta. Stek på hög värme i ett par minuter per sida, sänk sedan värmen och tillsätt en klick smör. Låt köttet steka klart tills önskad temperatur nås. Låt det vila innan du skär upp det och skär alltid tvärs över muskelfibrerna för att få ett riktigt mört resultat.
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


