Flat iron steak

Flat iron på gräsbetat ekologiskt nötkött. En mör detalj med kraftig köttsmak. Marmoreringen gör den utmärkt för grillen.

Namnet “flat iron steak” kommer av köttbitens platta

Om vår flat iron steak

Flat iron steak är en platt och välmarmorerad detalj från framdelen av nötkreaturet. Den höga marmoreringen och insprängda fettet ger en djup, kraftfull köttsmak och en härligt saftig textur. I mitten sitter en sena som gärna putsas bort, vilket ger två avlånga och möra bitar – perfekta att lägga direkt på grillen eller steka i panna. Flat iron steak trivs särskilt bra på grillen där den höga värmen lyfter fram dess smakrikedom och ger en vacker stekyta. Köttet kommer från svenska ekologiska gårdar där djuren får beta gräs och örter, leva utomhus större delen av året och får växa i sin egen takt – något som märks i smaken. Flat iron kallas ibland luffarstek på svenska.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Flat iron kommer från en avlång muskel på bogbladet på djurets framdel. Den platta senan som löper genom muskeln tas bort för att få en mör och grillvänlig köttbit.

Så tillagar du flat iron steak

Putsa bort den centrala senan innan tillagning för bästa resultat. Ge köttet en snabb bryning på hög värme för att skapa en fin stekyta, och låt det sedan gå klart på låg värme tills det når önskad innertemperatur. Skär alltid mot fibrerna för extra mörhet. Flat iron steak är fantastisk tillsammans med rostad potatis, chimichurri eller en syrlig coleslaw. Låt alltid köttet vila 5–10 minuter efter tillagning.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Grilla flat iron

Låt köttet bli rumstempererat och ta bort den platta senan som löper genom detaljen för att få två jämna köttbitar. Om du vill marinera köttet, gör det minst en timme i förväg och torka av ytan innan grillning. Grilla 1–2 minuter per sida på direkt värme och låt det sedan gå klart på indirekt värme tills du når önskad innertemperatur. Låt köttet vila i cirka 10 minuter och skär det alltid tvärs över fibrerna för att undvika att det blir segt.

Steka flat iron

Se till att köttet är rumstempererat och ta bort den platta senan som löper genom detaljen för att få två jämna köttbitar. Marinera gärna minst en timme i förväg och torka av ytan för en finare stekyta. Stek på hög värme i ett par minuter per sida, sänk sedan värmen och tillsätt en klick smör. Låt köttet steka klart tills önskad temperatur nås. Låt det vila innan du skär upp det och skär alltid tvärs över muskelfibrerna för att få ett riktigt mört resultat.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.