
Fransyska
Fransyskan är en riktigt smakrik och mångsidig nötdetalj. Blir som allra bäst vid långsam tillagning i ugn eller gryta. Perfekt till långkok!
Fransyska har ingen koppling till Frankrike. Namnet kommer troligen från ett recept som publicerades tidigt 1900-tal.
Om vår fransyska
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.
Var sitter detaljen?
Fransyskan är en stor, rund detalj från lårets framsida på nötdjuret. Den består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt, det vill säga muskel för muskel. I butiken hittar man oftast fransyskan i mindre delar.

Så tillagar du fransyska
Innertemperatur
Tillagningstips
Fransyska som stek i ugn
Låt köttet bli rumstempererat innan tillagning. Torka av det för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna. Tillaga sedan i ugn på 125 grader eller lägre. Ta ut steken strax innan den når önskad innertemperatur och låt den vila i minst 10–15 minuter. Skär upp steken i tunna skivor mot muskelfibrerna för att minimera tuggmotståndet.
Gryta på fransyska
Fransyska blir fantastiskt smakrik när den får långkoka. Låt grytan puttra på låg värme i minst en timme, gärna längre, så att köttet blir riktigt mört och nästan faller isär. Bjud vänner och familj på en värmande gulasch eller en mustig gryta – en rätt som alltid uppskattas!
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.