4.5 h
4 port
  • Ca 1 kg short ribs 

Rub

  • 1 tsk cayennepeppar (0,5 tsk för känsliga smaklökar)
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk salt 
  • 0.5 tsk svartpeppar

BBQ-sås

  • 2 dl ketchup
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 msk honung
  • 1 stor klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk Worchestershiresauce
  • 1 tsk chipotlepulver för rökigt sting
  • 1 tsk cayennepeppar (0,5 tsk för känsliga smaklökar)
  • 1 msk senapspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • Några varv med pepparkvarnen
  • Vatten

Grillad majskräm

  • 2 majskorvar (färska om det finns, annars går vakuumförpackade kanon)
  • 2 lime 
  • 1 dl koriander (alt persilja om du föredrar det)
  • 1 tsk olivolja

BBQ shortribs med grillad majskräm

Det här receptet passar att laga med:
Shortribs

Gör så här:

  1. Låt shortribsen ligga i rumstemperatur en stund innan du börjar tillagning. 
  2. Hetta upp grillen till 120 grader. Det är relativt låg temperatur, så när du kan hålla handen över kolen ett slag utan att vilja dra bort handen, är det färdigt.  
  3. Blanda ingredienserna till BBQ-såsen i en liten kastrull och koka upp till en sirapsliknande konsistens. 
  4. Blanda ingredienser till rubben.
  5. Dela ribsen, så att alla ben blir separerade och täck dem med rub. 
  6. Täck ribsen med din rub och lägg dem i en ugnsfast form eller i en gjutjärnsgryta.
  7. Häll över bbq såsen och pensla så att alla ribs täcks med sås. 
  8. Ställ dem i grillen eller ugnen och försök låta bli att pilla på dem de närmsta fyra timmarna. Dispens får du för att kolla till dem ca 1 gång i timman då du även ska pensla dem med marinad en gång till. 
  9. Grilla majskorvarna naturella vid sidan av ribsen. När de fått lite yta tar du av dem och låter dem svalna så att du kan hantera dem för hand. 
  10. Skär sedan med kniv av majskornen och lägg dem i en matberedare eller mixer tillsammans med koriandern. Pressa saften från två lime i behållaren och mixa slät. Om krämen blir för tjock går det bra att tillsätta 1-2 msk kallt vatten. Smaka av med salt. 
  11. När ribsen är klara (de känns mjuka och börjar släppa från benet) tar du av dem från grillen och höjer grillen till maxtemperatur, ca 250-300 grader.
  12. Under tiden kan du koka en glaze på såsen som är kvar i formen eller grytan. Detta gör du genoma att hälla ner såsen i en liten kastrull och på medelhög värme koka upp den till en sirapslik konsistens igen. Denna gång kommer även all köttsaft att vara med i såsen så det kan ta ett par minuter extra. 
  13. Lägg ribsen direkt i värmen på grillen och grilla dem så att de får fin yta. Servera ribsen nypenslade med glazen tillsammans med majskrämen. 

Om du har svårt att hålla en jämn, låg temperatur på grillen i flera timmar (kan vara svårt med ex. kolgrill) går det att göra detta i ugnen och sen avsluta dem i grillen. Både rub och BBQ-sås går såklart att köpa färdigt - du vet, om tid, ork eller lust fattas.

Fler recept

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA