Gulasch med gremolata

ca 2,5-4 h
ca 6-8 port

Gulasch

  • ca 1 kg grytbitar eller högrev
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1 röd chili
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 msk hel kummin
  • 2 msk mejram
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,2 l vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 400 g krossade tomater
  • 6 potatisar
  • 150 g morötter
  • 350 g rotselleri
  • 350 g kålrot

Gremolata

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 citron

Tillbehör

  • Créme fraiche

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar om du inte har färdigskurna grytbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikorna. Mortla kummin.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar och krydda med salt och svartpeppar. Lägg över köttet i en stor gryta.
  3. Fräs lök, vitlök, paprika och chili i stekpannan ett par minuter innan du tillsätter tomatpuré, paprikapulver, kummin och mejram och fräs ytterligare ett par minuter. Lägg över i grytan tillsammans med buljongtärningar, vatten och krossade tomater.
  4. Låt grytan småputtra under lock 2 timmar, tills köttet börjar bli mört. Smaka av och krydda eventuellt mer.
  5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja, citronskal och pressad citron. Servera grytan med gremolata och crème fraiche.
  6. Under tiden grytan kokar kan du skala och tärna potatisarna, morötterna, rotselleri och kålrot. Blanda ned potatis, morötter, rotselleri och kålrot i grytan och småputtra under lock ytterligare 30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Klipp över bladpersilja.

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!