ca 2-3 h
8 port

För kokning

  • 1 rimmad skinka, 

fläsk- eller vildsvin

  • 8 vitpepparkorn
  • 12 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 2 lökhalvor
  • 1 morot

Griljering

  • 2 äggulor
  • 0.5 dl sötstark senap
  • 0.5 dl grovkornig senap
  • 0.5–1 msk socker
  • Ströbröd

Tillagning och griljering av julskinka

Det här receptet passar att laga med:
Rimmad julskinka, vildsvin eller fläsk

Gör så här:

Här följer recept på hur du tillagar din rimmade skinka i ugn eller genom att koka den. Om du har en skinka som redan är kokt, hoppa istället till vårt recept för griljering av julskinka

  1. Skölj skinkan under rinnande vatten och torka med hushållspapper. Låt nätet sitta kvar och sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av skinkan.
  2. För att koka din skinka: Lägg skinkan med svålen (huden) upp i en gryta. Fyll upp vatten så att det precis täcker julskinkan. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor, lök och eventuellt morot och sjud på svag värme tills den når ca 70 grader i den tjockaste delen av skinkan. Det här tar 1–1.5 timmar per kilo.
  3. För att ugnsbaka din skinka: Linda in skinkan i aluminiumfolie. Lägg i en ugnssäker form med svålen (huden) upp. Sätt ugnen på 95 grader och låt skinkan stå i ugnen tills den har en innertemperatur på ca 70 grader i den tjockaste delen. Det här brukar ta strax över en timme per kilo.  
  4.  Låt skinkan svalna innan du klipper bort nätet och tar ur termometern. Skär bort svålen och så mycket fett du vill (låt gärna lite sitta kvar). Lägg skinkan i en ugnssäker form och torka den torr med hushållspapper.
  5.  Blanda ägg, senap och socker.
  6.  Pensla blandningen på skinkan – tillsätt lite ströbröd till själva blandningen om den inte vill fästa.
  7.  Strö över ströbröd så att det täcker hela överdelen.
  8.  Sätt in i ugnen på 200 grader tills griljeringen fått fin färg, det tar ca 7–10 minuter.
  9.  Ta skinkan ur ugnen och låt den kallna innan du skär den i tunna skivor och serverar den. 


Fler recept

  • Oxfile med potatisterrin och chimichurrismör
    4 port
    Oxfile
  • Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
    4 port
    Entrecote
  • Revbensspjäll med äppelglaze
    ca 4 port
    Revbensspjäll
  • Chimichurrismör
    6 port
    Tillbehör

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA