-
Skölj skinkan under rinnande vatten och torka med hushållspapper. Låt nätet sitta kvar och sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av skinkan
För att koka din skinka
- Lägg skinkan med svålen upp i en gryta. Fyll upp med vatten så att det precis täcker julskinkan. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor, lök och eventuellt morot och sjud på svag värme tills den når ca 70 grader i den tjockaste delen av skinkan
Det här tar 1–1.5 timmar per kilo
För att ugnsbaka din skinka
- Linda in skinkan i aluminiumfolie. Lägg i en ugnssäker form med svålen upp. Sätt ugnen på 95 grader och låt skinkan stå i ugnen tills den har en innertemperatur på ca 70 grader i den tjockaste delen
Det här brukar ta strax över en timme per kilo -
Låt skinkan svalna innan du klipper bort nätet och tar ur termometern. Skär bort svålen och så mycket fett du vill, men låt gärna lite sitta kvar. Lägg skinkan i en ugnssäker form och torka den torr med hushållspapper
Griljera
-
Blanda ägg, senap och socker
-
Pensla blandningen på skinkan. Tillsätt lite ströbröd i blandningen om den inte vill fästa
-
Strö över ströbröd så att det täcker hela överdelen
-
Sätt in i ugnen på 200 grader tills griljeringen fått fin färg. Det tar ca 7–10 minuter
-
Ta skinkan ur ugnen och låt den svalna innan du skär den i tunna skivor och serverar den


