Tillagning och griljering av julskinka

Här hittar du recept både för tillagning och griljering av julskinka. Koka eller ugnsbaka skinkan till perfekt innertemperatur och avsluta med klassisk griljering på senap, ägg och ströbröd. Griljeringen fungerar lika bra till en förkokt skinka.

ca 2-3 h
8 port

Ingredienser 

För kokning

  • 1 rimmad skinka
    fläsk- eller vildsvin

  • 8 vitpepparkorn

  • 12 kryddpepparkorn

  • 3 lagerblad

  • 2 lökhalvor

  • 1 morot


Griljering

  • 1 äggulor

  • 0.5 dl senap (gärna flera olika sorter)

  • 1 msk socker

  • 0.5 dl ströbröd

Gör så här

  • Skölj skinkan under rinnande vatten och torka med hushållspapper. Låt nätet sitta kvar och sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av skinkan


För att koka din skinka

  • Lägg skinkan med svålen upp i en gryta. Fyll upp med vatten så att det precis täcker julskinkan. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor, lök och eventuellt morot och sjud på svag värme tills den når ca 70 grader i den tjockaste delen av skinkan

    Det här tar 1–1.5 timmar per kilo


För att ugnsbaka din skinka

  • Linda in skinkan i aluminiumfolie. Lägg i en ugnssäker form med svålen upp. Sätt ugnen på 95 grader och låt skinkan stå i ugnen tills den har en innertemperatur på ca 70 grader i den tjockaste delen

    Det här brukar ta strax över en timme per kilo

  • Låt skinkan svalna innan du klipper bort nätet och tar ur termometern. Skär bort svålen och så mycket fett du vill, men låt gärna lite sitta kvar. Lägg skinkan i en ugnssäker form och torka den torr med hushållspapper


Griljera

  • Blanda ägg, senap och socker

  • Pensla blandningen på skinkan. Tillsätt lite ströbröd i blandningen om den inte vill fästa

  • Strö över ströbröd så att det täcker hela överdelen

  • Sätt in i ugnen på 200 grader tills griljeringen fått fin färg. Det tar ca 7–10 minuter

  • Ta skinkan ur ugnen och låt den svalna innan du skär den i tunna skivor och serverar den

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!