
Rödvinsbräserad lammlägg med jordärtskocka
Lamm
- 4 st lammlägg
- 6 dl rött vin
- 1 msk kalvfond
- 100 g rosmarin
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 2 morötter
- 3 tsk salt
- 3 tsk svartpeppar
- 1 msk vetemjöl
Jordärtskocksstomp
- 400 g jordärtsskocka
- 500 g potatis
- 1 grönsaksbuljongstärning
- 2 dl vitt vin
- 1 vitlöksklyfta
- 1 schalottenlök
- Ca 2 dl grädde
- 100 g smör (rumstempurerat)
- Salt och peppar
- 2-3 kvistar timjan.
Glacerade morötter
- 4 st morötter
- 100 g smör
- 1 kvist timjan
- 1 vitlöksklyfta
- Salt.
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader, salta, peppra, mjöla inläggen och bryn dom ordentligt i en het panna med lite olja.
-
När läggen fått en gyllene färg runt om tillsätter du grovt hackad morot, lök, vitlök och rosmarin och steker 2-3 minuter med en klick smör. Tillsätt sedanvin, fond och 2 dl vatten. Om du inte har en ugn- stålig gryta med lock - häll allt i en ugnsfast form, täck över med folie och ställ in i ugnen 2-3 timmar.
-
Jordärtsskocka: Skala potatis, jordärtsskocka, lök och vitlök, lägg i en kastrull. Häll i vin och fyll därefter på med vatten så de täcker rotfrukter och lök. Smula i buljongtärningen och koka upp och låt sjuda tills rotfrukterna blir mjuka, ca 20 min.
-
Glacerade morötter: Dela och stek morötterna i 50 g smör, en klyfta vitlök, timjan och salt ca 15 minuter på medelvärme.
-
Pressa potatis, jordärtsskocka och vitlök (ta bort schalottenlöken) genom en potatispress eller mosa med en gaffel. Tillsätt smör och grädde, vispa ihop. Krydda upp med hackad timjan, salt, peppar.
-
Servera sedan med läggen, skyn morötterna och purén.