ca 2 h
ca 2-4 port

Lammracks

  • 500 g lammracks
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1 liten gul lök 
  • ½ citron 
  • 2 msk rapsolja 
  • ½ kruka persilja 
  • 1/2 tsk svartpeppar 
  • 1 tsk salt
  • 150 g haricots verts 
  • 2 msk olivolja 
  • flingsalt och svartpeppar
  • Rödvinssky
  • 1 schalottenlök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 1/2 dl rött vin
  • 1 msk kalvfond 
  • ½ msk socker 
  • 1 kvist färsk timjan 
  • 2 dl vatten 
  • 1 tsk vetemjöl 
  • 1 ½ msk rumstempererat smör 
  • salt och svartpeppar

Tryffelpotatismos

  • 600-800 g mjölig potatis 
  • 1 msk salt 
  • 50 g smör 
  • 50 g mascarponeost (ca 1 dl) 
  • 1 1/2 dl mjölk 
  • salt 
  • nymald svartpeppar 
  • ½ dl tryffelolja

Lammracks med rostad mandelpotatis och rosmarinpesto

Det här receptet passar att laga med:
Lammracks

Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlök och lök. Hacka persiljan. Tvätta citronen, riv av det gula skalet och pressa ur saften. Mixa lök, persilja, citron och olja till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. 
  2. Skär små snitt i fettkappan på lammet. Gnid in köttet med marinaden och lägg i kylen i dubbla plastpåsar över natten. 
  3. Sätt ugnen på 150°C. 
  4. Stek lammracksen hastigt på varje sida i smör i en stekpanna på hög värme för att få lite färg. 
  5. Lägg lammracksen med den kupiga sidan upp på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stek i ugnen med stektermometer så innertemperaturen blir cirka 58 grader vilket ger ett rödrosa kött. Vill man ha det mer genomstekt låt det gå till cirka 65grader.
  6. Låt köttet vila under folie en stund innan det serveras. 
  7. Under tiden lammet står i ugnen kan tillbehören förberedas. För skyn börja med att skala och hacka lök och vitlök. 
  8. Stek löken i lite smör några minuter i en kastrull. Häll på vin, fond, socker, timjan och vatten och koka ihop på svag till medelvärme i cirka 30 min. 
  9. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner det i såsen och låt såsen koka upp igen. 
  10. Blanda till sist ner smöret precis innan servering. 
  11. Skala potatisen, skär den i mindre bitar. Koka i en stor kastrull med vatten och salt. Häll av vattnet när potatisen blivit mjuk. 
  12. Mosa potatisen med en gaffel eller potatispress. 
  13. Koka upp smör, mascarpone och mjölk i en kastrull. Häll mjölkblandningen över potatisen, lite åt gången och rör runt. Smaka av med salt, vitpeppar och tryffelolja. 
  14. Koka upp saltat vatten och lägg i haricots verts och koka i ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och spola bönorna i kallt vatten så behåller dom sin färg. Ringla olivolja över bönorna och servera med lite flingsalt och svartpeppar.
  15. Servera köttet tillsammans med tryffelmoset, skyn och bönorna.

Fler recept med Lammracks

  • Lammracks med tryffelpotatismos och rödvinssky
    ca 2-4 port
    Lammracks
  • Lammracks med tomatglaze hasselbackspotatis och morotstzatziki
    Ca 3 port
    Lammracks

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA