Osso buco med saffransris och gremolata

ca 3 h
ca 4 port

Nötlägg

  • 1 kg nötlägg
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 stor morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 400 g krossade tomater
  • 1 apelsin
  • 1 näve timjan
  • 1 lagerblad

Gremolata

  • 1 citron

  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl olivolja

Saffransris

  • 3 dl ris

  • 1 påse saffran

Gör så här

  1. Krydda köttskivorna med salt och svartpeppar och vänd de sedan i mjölet.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter och rotselleri i tärningar.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet på båda sidor.
  4. Lägg sedan över i en gryta och bryn även lök och rotfrukter innan du tillsätter även detta i grytan.
  5. Tillsätt vin, kalvfond, krossade tomater, skal och saft från apelsinen, hackad timjan samt lagerblad.
  6. Låt grytan koka upp och låt småputtra i 1,5–2 timmar eller tills köttet börja lossna från benet. Passar ugn bättre för dig? Sikta på 2–3 timmar på 150° i så fall. Smaka av med salt och svartpeppar. Under tiden kan du göra gremolatan.
  7. Blanda skal och saft från citronen i en skål och blanda i finhackad persilja, pressad vitlök och olivolja.
  8. Hetta upp en rejäl klick smör i en kastrull och fräs riset tillsammans med saffran. Häll sedan på vatten och låt koka tills det är klart.
  9. Lufta sedan riset med en gaffel och servera tillsammans med osso buco.

Fler recept med nötlägg

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!