Kära du! Just nu har vi hög efterfrågan. Läs mer här om Gårdssällskapets arbete för att säkra leveranser.
Tillfälliga förändringar till följd av COVID-19. Läs mer
2 h
4 port

Ingredienser

  • Ca 600 g oxfilé
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 200 g bönor 
  • 150 g bacon

Rösti

  • 8-10 stora potatisar 
  • 1 gul lök
  • 50 g parmesanost 
  • 1 tsk salt 
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör

Rödvinssås

  • 6 dl rött vin
  • 2 msk oxfond (koncentrerad)
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödbetsspad 
  • 1 tsk soja 
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 msk smör

Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås

Det här receptet passar att laga med:
Oxfilé

Gör så här:

    1. Putsa oxfilén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader. 

    2. Torka av fileén, salta och peppra rikligt stek därefter på hög värme så du får en fin yta runt om hela. Lägg över filén i en ugnsfast form. Sänk därefter värmen och tillsätt smör i pannan tillsammans med vitlöksklyftorna och 2 kvistar timjan. Häll därefter smörblandningen över köttbiten och stoppa in i ugnen. Låt steka i ugnen tills den når en innertemp på 58 grader, det tar ca 45 minuter.  

    3. Baconlindade bönor: Dela baconet på mitten och rulla ihop tillsammans med 5-6 bönor. Lägg åt sidan. 

    4. Rösti: Tvätta potatisen, skala löken och riv parmesanosten. Riv sedan potatisen och löken i en skål, tillsätt ost, salt och peppar, blanda runt och ställ i kylen. 

    5. Rödvinsås: Skiva upp morot och schalottenlök stek i en kastrull tillsammans med vitlöksklyftan och smör. 

    6. När grönsakerna fått lite färg tillsätt rött vin och oxfond, låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills ungefär hälften återstår.  

    7. Sila av såsen i en ny kastrull. Tillsätt soja, socker och rödbetsspad. Koka upp såsen och låt sjuda 5-10 minuter.  

    8. Blanda vetemjölet med 1 tsk vatten och häll i såsen. Vispa ihop såsen och smaka upp med salt och peppar. 

    9. Ta ut köttet, låt vila 5-10 minuter. Höj ugnen till 200 grader och stoppa in baconlindade bönorna i 5-10 minuter. 

    10. Stek ungefär 1-2 dl röstiblandning åt gången i en klick smör. Ungefär 3 minuter på varje sida på medelhög värme.  

    11. Skiva upp köttet och servera tillsammans med rösti, rödvinssås och bönor. 

Fler recept med Oxfilé

  • Biff Rydberg
    ca 4 port
    Oxfilé
  • Oxfilé med hasselbackspotatis
    ca 2-4 port
    Oxfilé
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé

Bestäm innehållet i din köttlåda själv.

Kyckling av högsta kvalité eller falukorv utan onödiga tillsatser? Med stamkundslådan får du alltid en variation av ekologiska köttdetaljer som passar hela familjen. Välj dina 8 favoriter så levererar vi den direkt hem till dig. Vilka bitar väljer du?

BÖRJA BYGGA STAMKUNDSLÅDA