Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås
Ingredienser
- Ca 600 g oxfilé
- 2 klyftor vitlök
- 2 kvistar timjan
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 200 g bönor
- 150 g bacon
Rösti
- 8-10 stora potatisar
- 1 gul lök
- 50 g parmesanost
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör
Rödvinssås
- 6 dl rött vin
- 2 msk oxfond (koncentrerad)
- 1 schalottenlök
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk rödbetsspad
- 1 tsk soja
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk vetemjöl
- 1 msk smör
Gör så här
-
Putsa oxfilén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader.
-
Torka av fileén, salta och peppra rikligt stek därefter på hög värme så du får en fin yta runt om hela. Lägg över filén i en ugnsfast form. Sänk därefter värmen och tillsätt smör i pannan tillsammans med vitlöksklyftorna och 2 kvistar timjan. Häll därefter smörblandningen över köttbiten och stoppa in i ugnen. Låt steka i ugnen tills den når en innertemp på 58 grader, det tar ca 45 minuter.
-
Baconlindade bönor: Dela baconet på mitten och rulla ihop tillsammans med 5-6 bönor. Lägg åt sidan.
-
Rösti: Tvätta potatisen, skala löken och riv parmesanosten. Riv sedan potatisen och löken i en skål, tillsätt ost, salt och peppar, blanda runt och ställ i kylen.
-
Rödvinsås: Skiva upp morot och schalottenlök stek i en kastrull tillsammans med vitlöksklyftan och smör.
-
När grönsakerna fått lite färg tillsätt rött vin och oxfond, låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills ungefär hälften återstår.
-
Sila av såsen i en ny kastrull. Tillsätt soja, socker och rödbetsspad. Koka upp såsen och låt sjuda 5-10 minuter.
-
Blanda vetemjölet med 1 tsk vatten och häll i såsen. Vispa ihop såsen och smaka upp med salt och peppar.
-
Ta ut köttet, låt vila 5-10 minuter. Höj ugnen till 200 grader och stoppa in baconlindade bönorna i 5-10 minuter.
-
Stek ungefär 1-2 dl röstiblandning åt gången i en klick smör. Ungefär 3 minuter på varje sida på medelhög värme.
-
Skiva upp köttet och servera tillsammans med rösti, rödvinssås och bönor.


