2 h
4 port

Ingredienser

  • Ca 600 g oxfilé
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 200 g bönor 
  • 150 g bacon

Rösti

  • 8-10 stora potatisar 
  • 1 gul lök
  • 50 g parmesanost 
  • 1 tsk salt 
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör

Rödvinssås

  • 6 dl rött vin
  • 2 msk oxfond (koncentrerad)
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödbetsspad 
  • 1 tsk soja 
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 msk smör

Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås

Det här receptet passar att laga med:
Oxfilé

Gör så här:

    1. Putsa oxfilén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader. 

    2. Torka av fileén, salta och peppra rikligt stek därefter på hög värme så du får en fin yta runt om hela. Lägg över filén i en ugnsfast form. Sänk därefter värmen och tillsätt smör i pannan tillsammans med vitlöksklyftorna och 2 kvistar timjan. Häll därefter smörblandningen över köttbiten och stoppa in i ugnen. Låt steka i ugnen tills den når en innertemp på 58 grader, det tar ca 45 minuter.  

    3. Baconlindade bönor: Dela baconet på mitten och rulla ihop tillsammans med 5-6 bönor. Lägg åt sidan. 

    4. Rösti: Tvätta potatisen, skala löken och riv parmesanosten. Riv sedan potatisen och löken i en skål, tillsätt ost, salt och peppar, blanda runt och ställ i kylen. 

    5. Rödvinsås: Skiva upp morot och schalottenlök stek i en kastrull tillsammans med vitlöksklyftan och smör. 

    6. När grönsakerna fått lite färg tillsätt rött vin och oxfond, låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda tills ungefär hälften återstår.  

    7. Sila av såsen i en ny kastrull. Tillsätt soja, socker och rödbetsspad. Koka upp såsen och låt sjuda 5-10 minuter.  

    8. Blanda vetemjölet med 1 tsk vatten och häll i såsen. Vispa ihop såsen och smaka upp med salt och peppar. 

    9. Ta ut köttet, låt vila 5-10 minuter. Höj ugnen till 200 grader och stoppa in baconlindade bönorna i 5-10 minuter. 

    10. Stek ungefär 1-2 dl röstiblandning åt gången i en klick smör. Ungefär 3 minuter på varje sida på medelhög värme.  

    11. Skiva upp köttet och servera tillsammans med rösti, rödvinssås och bönor. 

Fler recept med Oxfilé

  • Oxfilé med pomme duchesse
    4–6 port
    Oxfilé
  • Catarina Königs råbiff deluxe
    2 port som huvudrätt, 4 som förrätt
    Innanlår| Oxfilé| Ryggbiff
  • Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör
    4–5 port
    Oxfilé
  • Carpaccio på oxfilé
    4 port
    Oxfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA