1 h
4 port

Ingredienser

  • 800 g ryggbiff
  • 4 skivor bacon
  • Ca 150 g haricots verts
  • 2 stora tomater
  • 50 g smör
  • Salt och svartpeppar

Duchessepotatis

  • 800 g potatis
  • 2 msk smör
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • Salt och svartpeppar

Bearnaisesås

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk torkad dragon

Plankstek med ryggbiff

Det här receptet passar att laga med:
Ryggbiff

Gör så här:

    1. Ta fram köttbiten och skär i fyra lika stora biffar. Krydda med salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 125 grader.
    2. Koka potatisen och värm i en annan kastrull upp smöret och grädden till duchessepotatisen. Ställ åt sidan. 

    3. Rulla dina bönor i bacon och dela tomaterna och krydda dom med salt, peppar och lite hackad persilja, lägg åt sidan. Hacka även schalottenlöken och lägg åt sidan till såsen.

    4.  

      Koka potatisen och värm i en annan kastrull upp smöret och grädden till duchessepotatisen. Ställ åt sidan. 

    5. Rulla dina bönor i bacon och dela tomaterna och krydda dom med salt, peppar och lite hackad persilja, lägg åt sidan.

    6. Pressa din potatis med en potatispress eller gaffel och blanda upp med gräddmjölken, kläck i ett ägg och en äggula. Smaka sedan upp med salt och peppar.

    7. Stek köttet i en stekpanna på högvärme ca 2 minuter på varje sida, lägg biffarna på en ugnssäker form och stoppa in dom i ugnen tills du når en innertemperatur på 55 grader.

    8. Lägg nu din hackade lök tillsammans med vinäger, 1 dl vatten, ett par kvistar persilja och hälften av dragonen i en kastrull, koka ner till halva mängden. Häll sedan av den i en sil och spara vätskan i en kastrull. Smält under tiden smöret.

    9. Lägg duchessepotatisen i en spris och spritsa potatisen på dina plankor och ställ åt sidan.

    10. Separera äggulorna och lägg dom i din lökreduktion, vispa i antingen vattenbad eller på en platta på lågvärme tills den tjocknar något, ställ den då på en blöt och kall disktrasa. Häll sedan i smöret i en långsam stråle samtidigt som du vispar hårt. Se till att båda vätskorna är i samma temperatur. När du gått i med allt smör utom det vita i slutet. Tillsätt hackad persilja och resten av dragonen sen smakar du upp såsen med vinäger, salt, peppar.

    11. När du tar ut köttet och låter det vila höjer du ugnen till max och sätter på grillfunktionen. Stoppa sedan in plankorna med tomater och bönor på i ca 5 minuter eller tills allt fått en fin färg.

Fler recept med Ryggbiff

  • Bookmaker toast med ryggbiff och pepparrot
    4 port
    Ryggbiff
  • Grillad ryggbiff med rostad paprikasås
    4 port
    Ryggbiff
  • Ryggbiff med grillad sparris och parmesan
    4 port
    Ryggbiff
  • Wrap med grillad ryggbiff och krispiga grönsaker
    4 port
    Ryggbiff

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA