ca 2h
ca 6 port

Porterstek

  • 1 kg fransyska 
  • 2 gula lökar 
  • 5 dl porter 
  • 1 1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft 
  • 3/4 dl kinesisk soja 
  • 2 lagerblad 
  • 10 enbär 
  • 10 svartpepparkorn 
  • 2 tsk torkad timjan 
  • 2 köttbuljongtärningar 
  • 2 dl grädde 
  • 1 kg potatis 

Smörslungade grönsaker

  • 300 g morötter 
  • 250 g brysselkål 
  • 3 msk Smör

Porterstek med smörslungade grönsaker

Det här receptet passar att laga med:
Fransyska

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 125 grader. 
  2. Skala och skiva löken. 
  3. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runtom. Krydda med salt och svartpeppar och lägg sedan köttet åt sidan. 
  4. Tillsätt sedan lök, porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, pepparkorn, timjan och buljongtärningar i grytan och låt koka upp.
  5. Lägg i köttet i grytan och lägg på locket och ställ in i ugnen tills den når en innertemperatur på 68 grader. 
  6. Ta ur grytan ur ugnen och lyft upp köttet och låt steken vila i folie i 15 minuter innan du skär upp den i tunna skivor.
  7. Under tiden köttet vilar kan du koka den skalade potatisen så den blir mjuk. 
  8. Skala morötterna och skär i stavar. Ansa brysselkålen. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka morötter och brysselkål 3 minuter. Häll sedan av vattnet och lägg i en klick smör. 
  9. Sila buljongen från grytan och häll i en kastrull och tillsätt grädde. Låt koka upp och smaka av såsen med salt och svartpeppar. 
  10. Pressa potatisen och servera den med köttet, smörslungade grönsaker och såsen.

Fler recept med Fransyska

  • Vitlök- och örtspäckad fransyska med gräddsås
    6 port
    Fransyska
  • Emils Boeuf Bourguignon
    ca 6-8 port
    Högrev| Grytbitar| Fransyska
  • Tjälaknöl med potatisgratäng och svampsås
    ca 6 port
    Fransyska

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA