Mör renfilé med rotselleripuré på äpple och brynt smör möter en rund konjakssås och friskhet från rårörda svarta vinbär. En elegant rätt som passar perfekt till nyår signerad @sofiahenriksson.
Renfilé med rotselleripuré, konjaksås och svartvinbär
1,5h
4 port
Ingredienser
- 600 g renfilé
- Smör att steka i
- Svartpeppar
- Salt
Rotselleripuré med äpple och brynt smör
-
1 kg rotselleri
-
2 svenska äpplen
-
1 grönsaksbuljongtärning
-
1-2 dl vispgrädde
-
25 g smör
-
Salt
-
1 citron, använd saften efter smak och tycke
Pepparsås med konjak
-
2 msk smör
-
1 msk hel svartpeppar
-
1 msk inlagd grönpeppar
-
1 tsk torkad grönpeppar
-
1 tsk rosepeppar
-
2 msk finhackad schalottenlök
-
2 msk konjak
-
2 dl kycklingfond
-
2 dl ox eller viltfond
-
1 tsk dijonsenap
-
1 tsk kinesisk sojasås
-
2 dl vispgrädde
-
2 msk brynt smör
-
Salt
-
Ev en skvätt citronsaft
Rårörda svarta vinbär
-
2 dl svarta vinbär, frysta
-
2 msk brunt farinsocker
-
Lite salt
Gör så här
- Börja med att putsa köttet. Låt sedan ligga i rumstemperatur i cirka en timme.
- Häll sedan upp de svarta vinbären i en skål och häll på socker. Rör om då och då tills alla bär tinat helt. Då är det klart.
- Under tiden så kan du göra purén och såsen.
- Bryn smöret (cirka 75 g till både sås och puré samt lite garnering).
Purén:
- Skala och hacka rotselleri och äpple. Täck med vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen.
- Låt koka upp och koka cirka 15 min tills rotsellerin blivit mjuk.
- Häll av vatten och häll i grädde i kastrullen så att den värms upp lätt.
- Mixa sedan helt slät med mixer som tål värme eller med mixerstav. Tillsätt brynt smör, salt och citron efter smak och tycke.
- Håll varm till servering, tillsätt ev lite vatten vid behov.
Såsen:
- Börja med att mortla svartpeppar, rosépeppar och torkad grönpeppar till en mix.
- Hacka sedan den inlagda grönpepparn grovt.
- Smält smöret, tillsätt all peppar och schalottenlök. Låt smälta i några minuter, det ska inte få färg.
- Tillsätt sedan konjak och låt koka bort nästan helt. Gå då i med all fond och koka 10 minuter.
- Tillsätt grädde, soja och dijonsenap. Koka ihop 15 minuter.
- Sila av om du vill ha en slät sås, tillsätt brynt smör och smaka av med salt och citron.
Köttet:
- Nu dags för köttet. Se till att ha hög värme på spisen, i en stekpanna, tillsätt rapsolja som tål hög värme.
- Salta köttet väl. Stek köttet så att det får fin stekyta på båda sidor. Någon minut per sida bara.
- Tillsätt en stor klick smör i pannan, ös köttet tills det når en innertemperatur på 54 grader ungefär.
- Ta upp och lägg på skärbräda, krydda med svartpeppar och låt vila minst 15 minuter och tills innertemperaturen når 56 grader. Skiva sedan upp och servera med puré, sås och bär.


