Renfilé med rotselleripuré, konjaksås och svartvinbär

Mör renfilé med rotselleripuré på äpple och brynt smör möter en rund konjakssås och friskhet från rårörda svarta vinbär. En elegant rätt som passar perfekt till nyår signerad @sofiahenriksson.

 
1,5h
4 port

Ingredienser

  • 600 g renfilé
  • Smör att steka i
  • Svartpeppar
  • Salt

 

Rotselleripuré med äpple och brynt smör

  • 1 kg rotselleri

  • 2 svenska äpplen

  • 1 grönsaksbuljongtärning

  • 1-2 dl vispgrädde

  • 25 g smör

  • Salt

  • 1 citron, använd saften efter smak och tycke


Pepparsås med konjak

  • 2 msk smör

  • 1 msk hel svartpeppar

  • 1 msk inlagd grönpeppar

  • 1 tsk torkad grönpeppar

  • 1 tsk rosepeppar

  • 2 msk finhackad schalottenlök

  • 2 msk konjak

  • 2 dl kycklingfond

  • 2 dl ox eller viltfond

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 tsk kinesisk sojasås

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 msk brynt smör

  • Salt

  • Ev en skvätt citronsaft


Rårörda svarta vinbär

  • 2 dl svarta vinbär, frysta

  • 2 msk brunt farinsocker

  • Lite salt

Gör så här

  • Börja med att putsa köttet. Låt sedan ligga i rumstemperatur i cirka en timme.
  • Häll sedan upp de svarta vinbären i en skål och häll på socker. Rör om då och då tills alla bär tinat helt. Då är det klart.
  • Under tiden så kan du göra purén och såsen.
  • Bryn smöret (cirka 75 g till både sås och puré samt lite garnering).

 

Purén:

  • Skala och hacka rotselleri och äpple. Täck med vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen.
  • Låt koka upp och koka cirka 15 min tills rotsellerin blivit mjuk.
  • Häll av vatten och häll i grädde i kastrullen så att den värms upp lätt.
  • Mixa sedan helt slät med mixer som tål värme eller med mixerstav. Tillsätt brynt smör, salt och citron efter smak och tycke.
  • Håll varm till servering, tillsätt ev lite vatten vid behov.

 

Såsen:

  • Börja med att mortla svartpeppar, rosépeppar och torkad grönpeppar till en mix.
  • Hacka sedan den inlagda grönpepparn grovt.
  • Smält smöret, tillsätt all peppar och schalottenlök. Låt smälta i några minuter, det ska inte få färg.
  • Tillsätt sedan konjak och låt koka bort nästan helt. Gå då i med all fond och koka 10 minuter.
  • Tillsätt grädde, soja och dijonsenap. Koka ihop 15 minuter.
  • Sila av om du vill ha en slät sås, tillsätt brynt smör och smaka av med salt och citron.

 

Köttet:

  • Nu dags för köttet. Se till att ha hög värme på spisen, i en stekpanna, tillsätt rapsolja som tål hög värme.
  • Salta köttet väl. Stek köttet så att det får fin stekyta på båda sidor. Någon minut per sida bara. 
  • Tillsätt en stor klick smör i pannan, ös köttet tills det når en innertemperatur på 54 grader ungefär.
  • Ta upp och lägg på skärbräda, krydda med svartpeppar och låt vila minst 15 minuter och tills innertemperaturen når 56 grader. Skiva sedan upp och servera med puré, sås och bär.

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!