Schnitzel cordon bleu

1 h
4 port

Ingredienser

  • 700 g fläskschnitzel
  • 1 dl mjöl 
  • 2 ägg 
  • 100 g ädelost
  • Ca 150 g flatrökt skinka
  • 2 dl panko (ströbröd) 
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm salt

Smörad kalvfond

  • 5 dl kalvfond (Utspädd om du använder flaska)
  • 1 schanlottenlök
  • 100 smör 
  • 2 kvistar salvia
  • 1 cl rödvinsvinäger
  • Ev socker

Tillbehör

  • 600 g potatis 
  • 250 g ärtor  
  • 50 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka timjan

Gör så här

    1. Lägg en schnitzel i taget på skärbrädan och täck över med plastfolie, banka sedan ut med en kötthammare (eller stekpanna) och lägg åt sidan. 

    2. Ta fram tre tallrikar, en med mjöl, en med vispat ägg och en med panko. Skiva upp ädelosten i tunna skivor. Salta och peppra schnitzlarna, fyll halva schnitzeln med ädelost och skinka.  

    3. Vik över den ofyllda delen av schnitzeln och panera därefter först i mjöl, sen i ägg och sist i ströbröd. Lägg åt sidan.  

    4. Sås: Finhacka schalottenlök och salvia. Fräs i en panna på medelvärme med en klick smör. När löken blivit glansig tillsätter du kalvfond och rödvinsvinäger, kokar upp, låt sedan sjuda en stund. Här rekommenderar jag att ni köper en finare fond gärna hos en kötthandlare eller kokar er egen. De blir väldigt stor smakskillnad. 

    5. Dela 100 g smör i 4 bitar och vispa i en bit åt gången i din kalvfond. Smaka upp med salt och eventuellt en gnutta socker. Ställ åt sidan. 

    6. Skiva potatisen tunt och stek i en panna med smör och rapsolja.När potatisen fått fin färg låter ni den rinna av på hushållspapper.

    7. Stek schnitzlarna ca 5 minuter per sida på medelvärme i rikligt med smör och olja. 

    8. Lägg ärtorna i kalvfonden och värm upp i ca 2-3 minuter. Servera därefter med schnitzel råstekt potatis och smörad kalvfond. 

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!