Vanliga frågor om lamm

Tar lammet mycket plats i kylen?

Köttet är smart vakuumförpackat och tar därför inte så stor plats som man kan tro. På bilden nedanför ser du hur mycket plats ett halvt lamm tar.

Hur länge håller sig lamm i frysen?

Lamm klarar 6-12 månader i frysen utan problem. Därför är det en utmärkt ide att frysa ner den lammdetaljen du gärna vill servera i påsk.

Hur lång tid tar det att tina en lammdetalj från frysen?

Självklart olika beroende på storlek, men lägger du fram detaljen innan du går till jobbet är den bra tills du kommer hem. Undvik att lägga i för varmt utrymme eller direkt solljus. Är du ute i god tid kan du lägga den i kylskåp 1 dygn innan så tinar den långsamt. 

Är det svårt att tillaga lamm som nybörjare?

Ett helt djur har alltid så mycket olika karaktär i sina bitar så du kan välja detalj efter läge. Men lammet är inte svårare än andra djur, använd en köttermometer och läs igenom receptet innan du börjar laga så kommer allt gå kanon. 

Varför säljer ni bara lamm på hösten?

Vi vill att lammen ska få gå ute och beta gräs och grödor under sin levnadstid. Våra lamm föds på våren och får sedan gå ute i naturen hela sitt liv och beta. Detta ger lammen en godare smak, men bidrar även till landskapsvården och vår fina natur. Dessutom är det då lammen enligt oss är som bäst!

Tar all lamm lång tid att laga?

Nej, lammet innehåller många olika detaljer med varierade tillagningstider. För brådskande middagar finns entrecoten eller färsen och när du vill lägga lite mer tid i köket passar läggen och bogen utmärkt. 

Vad gör jag med läggen?

Läggen är en fast, smakrik och ganska mager detalj som passar perfekt att bräsera. Bryn läggen och lägger i en gryta med vin, örter och vitlök sen kan du pyssla med annat i 3-4 timmar och låta ugnen sköta jobbet!

Vilka smaker passar bäst med lamm?

De klassiska smakerna rosmarin och vitlök är ett traditionellt svar. Men våga även testa dijonsenap, soja och honung eller varför inte salvia, timjan och rött vin!

Jag har hört att lamm smakar kofta?

Nej lamm smakar inte kofta! Förr slaktades lammen slarvigare och då kunde vissa andra smaker komma fram. Annars kan det vara får ni äter, kött från äldre djur smakar annorlunda och det kan utvecklas en syra i musklerna hos fåren som luktar fränt vid tillagning. 

Varför vill jag ha ett helt lamm?

Lammet har olika karaktär på sina olika bitar och kan därför ge dig många olika och goda måltider. Du har lägg och stek för de mysiga helgmiddagarna och entrecoten, färsen samt bogen när du vill tända grillen eller lite snabbt fixa en vardagsmiddag. Bitarna lär försvinna snabbt ner i hungriga magar och då kommer du vara glad att du har mer än ett halvt lamm!