Picanha

Picanha, även känd som rostlock med kappa. Kännetecknas av sin fylliga köttsmak och stora fettkappa som ger ett saftigare kött. Perfekt för grillen.

Uttalas “pick-ahn-ja” som i Brasilien där den är en älskad grilldetalj.

Om vår picanha

Picanha, även kallad rostlock med kappa, är en styckdetalj som är ett måste på grillen. Särskilt populär är den i Brasilien men numera även i Sverige. Picanha har en generös fettkappa som långsamt smälter under tillagningen och ger ett extra saftigt kött med djup smak. Med sina grova fibrer och kraftfull köttsmak kommer picanha till sin rätt med salt, peppar och rätt tillagning – enkelhet när den är som allra bäst.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Picanha är en del av rostbiffen och sitter på dess ovansida. Det är en av de möraste delarna av rostbiffen, som i sin tur kommer från djurets bakdel.

Så tillagar du picanha

Börja med att göra kryssnitt över fettkappan. Picanha tillagas med fördel hel med fettkappan uppåt – då smälter fettet ner genom köttet och gör det extra saftigt. Grilla först på direkt värme för att få en fin yta, och flytta sedan till indirekt värme tills innertemperaturen når 55–60 °C. Mot slutet lägg fettkappan mot gallret låt bli krispigt. Låt vila innan du skär upp köttet – alltid tvärs över muskelfibrerna. Det går lika bra att steka picanhan i panna och ugn om du föredrar det framför grill.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
70°C Välstekt

Tillagningstips

Grilla picanha

Låt picanhan bli rumstempererad och skär några skåror i fettkappan. Gnid in rikligt med salt på båda sidor. Grilla först på direkt värme ett par minuter per sida för en fin yta, och fortsätt sedan på indirekt värme med köttsidan nedåt tills innertemperaturen når ca 57 °C. Låt vila i minst 10 minuter. Skär i långa skivor tvärs över de korta muskelfibrerna.

Steka picanha

Skiva picanhan i 1–2 cm tjocka skivor och låt den bli rumstempererad. Salta i god tid och torka av ytan. Stek i olja på hög värme ca 2 minuter, vänd och tillsätt smör och en vitlöksklyfta. Sänk värmen och ös köttet med smöret tills innertemperaturen når ca 57 °C. Låt vila i 10 minuter innan servering.

Picanha i ugn

Låt picanhan bli rumstempererad och salta i god tid. Bryn fettkappan nedåt i het panna med olja ca 2 minuter, vänd och tillsätt smör samt en vitlöksklyfta. Stek ytterligare 1 minut och häll över allt i en ugnsform. Tillaga i ugn på 125 °C tills innertemperaturen når 57 °C. Låt vila i 10 minuter och skär sedan tvärs över muskelfibrerna.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.