Picanha
Uttalas “pick-ahn-ja” som i Brasilien där den är en älskad grilldetalj.
Om vår picanha
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.
Var sitter detaljen?
Picanha är en del av rostbiffen och sitter på dess ovansida. Det är en av de möraste delarna av rostbiffen, som i sin tur kommer från djurets bakdel.

Så tillagar du picanha
Innertemperatur
Tillagningstips
Grilla picanha
Låt picanhan bli rumstempererad och skär några skåror i fettkappan. Gnid in rikligt med salt på båda sidor. Grilla först på direkt värme ett par minuter per sida för en fin yta, och fortsätt sedan på indirekt värme med köttsidan nedåt tills innertemperaturen når ca 57 °C. Låt vila i minst 10 minuter. Skär i långa skivor tvärs över de korta muskelfibrerna.
Steka picanha
Skiva picanhan i 1–2 cm tjocka skivor och låt den bli rumstempererad. Salta i god tid och torka av ytan. Stek i olja på hög värme ca 2 minuter, vänd och tillsätt smör och en vitlöksklyfta. Sänk värmen och ös köttet med smöret tills innertemperaturen når ca 57 °C. Låt vila i 10 minuter innan servering.
Picanha i ugn
Låt picanhan bli rumstempererad och salta i god tid. Bryn fettkappan nedåt i het panna med olja ca 2 minuter, vänd och tillsätt smör samt en vitlöksklyfta. Stek ytterligare 1 minut och häll över allt i en ugnsform. Tillaga i ugn på 125 °C tills innertemperaturen når 57 °C. Låt vila i 10 minuter och skär sedan tvärs över muskelfibrerna.
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


