Rostas

Rostas är smakrik och den möraste detaljen från rostbiffen på nötdjuret, perfekt som söndagsstek eller uppskivad och stekt i smör.

Rostasfilén är rostbiffens hjärta.

Om vår rostas

Rostas är den möraste delen av rostbiffen och kan liknas vid oxfilé med fylligare köttsmak. Det här är kött för en matälskare: mört, smakrikt och mångsidigt. Detaljen kommer från svenska, ekologiska och KRAV-märkta kor som fått beta fritt och äta ekologiskt foder, vilket ger köttet dess fina textur och rena smak. Passar lika bra att helsteka som att steka i skivor.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Rostas heter styckdetaljen som kommer från den mindre inre muskeldelen av rostbiffen.

Så tillagar du rostas

Rostasfilén är den möraste delen av rostbiffen och gör sig allra bäst i skivor på grillen, i stekpannan eller helstekt i ugn. Bryn först köttet runt om på hög värme för att ge fin yta och låt köttet sedan gå klart på lägre temperatur i ugnen. Rostas kommer bäst till sin rätt när den serveras med en rosaröd kärna, sikta på en innertemperatur på 58–60 grader för ett mört och smakrikt resultat. Låt vila innan du trancherar.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Rostas i ugn

Låt rostasen bli rumstempererad och salta i god tid för en tydlig, jämn smak. Torka av ytan och bryn runt om i en het panna. Tillaga sedan i ugn på 125 grader eller lägre tills du når en innertemperatur runt 58–60 grader. Låt vila i 10–15 minuter innan du skär upp köttet i tunna skivor.

Grilla rostas

Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning. Salta i god tid och torka av ytan före grillning. Skär köttet i tjocka skivor och putsa bort eventuella hinnor. Grilla först på direkt värme för fin yta och låt sedan gå klart på indirekt värme under lock tills önskad innertemperatur uppnåtts. Låt rostasen vila i 10–15 minuter så att köttsaften hinner fördela sig jämnt i köttet.

Steka rostas

Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat och salta för jämn smak. Torka av ytan, hetta upp en panna och stek ett par minuter per sida i smör och olja. Låt köttet vila några minuter innan du skär upp det i skivor.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.