Högrev

Ekologisk högrev är en marmorerad och smakrik nötdetalj som blir fantastisk i långkok och mustiga grytor som gulasch.

En av de mest smakrika detaljerna från nötdjuret.

Om vår högrev

Högrev är en marmorerad och smakrik detalj från framdelen av nötkreaturet. Den höga fetthalten ger köttet en djup smak och gör det perfekt för långkok där det blir så mört att det nästan faller isär. Högrev är en favorit i mustiga grytor som ungersk gulasch, men passar också utmärkt till rätter som pulled beef när den får tillagas länge med öl, kryddor och BBQ-sås. Vårt nötkött är ekologiskt, KRAV-märkt och kommer från svenska gårdar där djuren är gräsbetade och lever ett naturligt liv.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Högrev är en nötdetalj som du hittar på djurets skulderparti mellan entrecote och halsen. Mitt i högreven sitter högresvhjärtat, även kallad högrevskärnan.

Så tillagar du högrev

Högrev blir som bäst när den tillagas länge på låg värme. Bryn köttet ordentligt i panna för att utveckla en djup smak och låt det sedan sjuda i gryta eller ugn tillsammans med buljong, vin eller öl i minst 3–4 timmar tills köttet är riktigt mört. Högrev passar perfekt i klassiska rätter som gulasch, boeuf bourguignon eller som pulled beef med BBQ-sås. Fint marmorerad högrev går även utmärkt att grilla. Det är Gårdssällskapets grundare Petters favorit på sommaren!

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Gryta på högrev

Finns det något bättre än ett mustigt långkok med djupa och fylliga smaker? Högrev i gryta blir saftigt, mört och ger ett underbart smakrikt kokspad. Köttet är lite grövre och behöver sjuda länge – räkna med minst 2–3 timmar – men arbetsinsatsen är liten eftersom köttet till stor del sköter sig själv. Använd gärna en gryta med lock, som en klassisk lergryta, och låt det koka tills köttet blir trådigt och grytan härligt mustig.

Högrev i ugn

För en perfekt stek, se till att köttet är rumstempererat och salta det i god tid för en jämn smak. Bryn köttet i en het stekpanna och tillaga sedan på låg temperatur, ca 75–100 grader, i mitten av ugnen. Ta ut steken strax innan den når önskad innertemperatur och låt den vila i minst 10–15 minuter. Skär alltid steken mot muskelfibrerna för att minimera tuggmotståndet.

grillad högrev

Den marmorerade högreven gör sig otroligt bra på grillen.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.