Birria tacos med högrev
4 h
4 port
Ingredienser
1 kg Högrev
2 torkad Chipotlechili (eller 2 tsk chili chipotle krydda)
2 torkad Anchochili (eller 2 msk chili ancho style krydda)
1 Gul Lök
2 Spetspaprika
1 hel Vitlök
½ tsk Nejlika
1 tsk Oregano
1 tsk Paprikapulver
2 tsk Spiskummin
3 dl Vatten
400 g Krossade Tomater
3 msk Chipotle Paste
½ dl Rödvinsvinäger
1 dl kondenserad Oxfond
3 msk Tomatpuré
3 Lagerblad
3 Kanelstänger
Salt & Svartpeppar
1 msk Socker
8 små Tortillabröd
Riven Mozzarella
Chipotle majo:
3 dl Majonnäs
1 ½ msk Chipotle paste
1 Vitlöksklyfta
Salt
Tillbehör:
Picklad Rödlök
Parmesanost
Avokado
Lime
Gör så här
- Om du använder torkade chili: Koka upp vatten. Ta av från värmen och blötlägg chilin 10 minuter.
- Hacka lök & spetspaprika. Fräs i en kastrull med olja till mjukt.
- Skär bort skaftet på de blötlagda chilin, dela och skrapa ur kärnorna. Tillsätt i kastrullen (alt. chilikryddorna) med lök & paprikan. Tillsätt alla vitlöksklyftor från vitlöken och de torra kryddorna -fräs någon minut.
- Häll i vatten, krossade tomater, chipotle paste, oxfond & rödvinsvinäger i kastrullen. Mixa allt till en slät tjock sås. Låt stå.
- Dela högreven i bitar, ca 5x5 cm. Bryn köttet på hög värme i olja till fin stekyta i en gryta.
- Häll i tomatpuré och stek någon minut till. Häll sedan i den mixade såsen. Tillsätt lagerblad & kanelstänger. Låt koka upp och sedan småkoka på SVAG värme 3-4 timmar under lock.
- Blanda alla ingredienser till chipotle majo.
- Efter 3-4 timmar. Ta ut köttet ur grytan. Dra isär köttet med gaffel. Sila vätskan köttet har kokat i.
- Koka upp det avsilade spadet. Smaka av med salt, peppar & socker. Värm en stekpanna med olja. Doppa tortillabrödet i spat, lägg i stekpannan. Fyll halva delen med kött & mozzarella. Vik ihop på mitten och stek tills osten har smällt. Upprepa med alla bröden.
- Servera med tillbehören & varma spat att doppa i. KLART!!


