
Emils Boeuf Bourguignon
ca 2 h
ca 6-8 port
Ingredienser
- 1 kg högrev
- 1 msk smör
- 2 msk mjöl
- 1 flaska rött vin (75 cl)
- 3 dl oxfond (färdig, inte koncentrerad)
- 1 msk socker
- 3 kvistar timjan
- 2 msk tomatpuré
- 2 morötter
- 3 klyftor vitlök
- 200 g tärnat bacon
- 250 g steklök
- 250 g champinjoner
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk soja
- Salt
- Svartpeppar
- 0,5 kruka färsk persilja
Potatismos
- 1,5 kg potatis
- 100 g smör
- 1 dl grädde
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
Gör så här
- Skär köttet i 2 x 2 cm stora kuber, krydda med salt och peppar. Skiva upp bacon.
- Stek bacon i en tjockbottnad gryta och lägg åt sidan. Stek därefter köttet i omgångar i samma gryta.
- Rör ihop bacon och kött med mjöl, tomatpuré, salt, peppar, socker och timjan i en kastrull. Häll på vin och fond. Koka under lock i ca 1 timme.
- Skiva vitlök, skala steklök, dela champinjonerna, skiva morötterna i 1 cm stora skivor och hacka persiljan.
- Stek grönsakerna och persiljan i en stekpanna med en klick smör, när den fått fin färg, lägg ner allt i grytan.
- Låt koka ca 30 minuter och smaka av grytan med salt, peppar och eventuellt lite socker.
- Skala och koka potatisen ca 30 minuter i saltat vatten.
- Smält smör tillsammans med grädde och kryddor i en kastrull.
- Mosa potatisen med gräddblandningen. Smaka upp med salt och vitpeppar.