Kroppkakor

Mjuka kroppkakor med fyllning av bacon, lök och kryddpeppar. Serveras med brynt smör och rårörda lingon för en klassisk rätt med mycket smak.

1,5 h
4 port

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt


Fyllning

  • Ca 450 g tärnat bacon
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn, mortlade
  • 1 msk smör 


Till servering

  • 150 g brynt smör
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen med potatisstöt. Låt kallna.
  • Tärna fläsket ytterligare lite och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 min. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp med hålslev.
  • Stek dem i lite smör i två omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.

Fler recept med bacon, tärnat bacon

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!