Mjuka kroppkakor med fyllning av bacon, lök och kryddpeppar. Serveras med brynt smör och rårörda lingon för en klassisk rätt med mycket smak.
Kroppkakor
1,5 h
4 port
Ingredienser
- 1 kg mjölig potatis
- 1 ägg
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
Fyllning
- Ca 450 g tärnat bacon
- 1 gul lök
- 10 kryddpepparkorn, mortlade
- 1 msk smör
Till servering
- 150 g brynt smör
- 2 dl rårörda lingon
Gör så här
- Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen med potatisstöt. Låt kallna.
- Tärna fläsket ytterligare lite och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 min. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.
- Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp med hålslev.
- Stek dem i lite smör i två omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.


