Bräserad oxkind med krämigt potatismos
Ingredienser
- 1 kg oxkind
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 1/2 rotselleri
- 3 klyftor vitlök
- 1 l rött vin
- 1/2 purjolök
- 2 lagerblad
- 8 svartpepparkorn
- 1 kvist timjan
- 1 kvist perilja
Sås
- Avkoket från oxkinderna
- 1 msk tomatpuré
- 0.5 l oxfond (utspädd)
- 1 tsk japansk soja
- 50 g smör
- Svartpeppar
- Salt
Potatismos
- 1 kg mandelpotatis
- 1 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 100 g smör
- 0.5 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
Gör så här
-
Putsa bort hinnor och senor från oxkinderna och lägg åt sidan. Hacka upp örter, rotsaker och lök grovt, lägg i en skål tillsammans med rödvin, svartpeppar och lagerblad. Lägg i oxkinderna, täck med plastfolie och ställ i kylen 1 dygn.
-
Ta fram oxkinderna och stek på hög värme runt om i en gryta. Tillsätt sedan allt från marinaden och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock ca 4 timmar på låg värme.
-
Efter ca 4 timmar. Ta upp oxkinderna och sila av avkoket i en kastrull. Tillsätt oxfond, soja och tomatpure, låt vätskan reducera ner till hälften.
-
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Blanda därefter upp med smör, grädde, mjölk och kryddor till en slät pure. Smaka upp med salt och peppar.
-
Vispa ner en klick smör i såsen. Smaka upp med salt, peppar och ev liten gnutta socker. Värm oxkinderna i såsen och servera med hackad persilja och potatismos.


