Bräserad oxkind med krämigt potatismos

5 h
6 port

Ingredienser

  • 1 kg oxkind
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1/2 rotselleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 l rött vin
  • 1/2 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist perilja

Sås

  • Avkoket från oxkinderna
  • 1 msk tomatpuré
  • 0.5 l oxfond (utspädd)
  • 1 tsk japansk soja
  • 50 g smör
  • Svartpeppar 
  • Salt

Potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 100 g smör
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Putsa bort hinnor och senor från oxkinderna och lägg åt sidan. Hacka upp örter, rotsaker och lök grovt, lägg i en skål tillsammans med rödvin, svartpeppar och lagerblad. Lägg i oxkinderna, täck med plastfolie och ställ i kylen 1 dygn.

    2. Ta fram oxkinderna och stek på hög värme runt om i en gryta. Tillsätt sedan allt från marinaden och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock ca 4 timmar på låg värme.

    3. Efter ca 4 timmar. Ta upp oxkinderna och sila av avkoket i en kastrull. Tillsätt oxfond, soja och tomatpure, låt vätskan reducera ner till hälften.

    4. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Blanda därefter upp med smör, grädde, mjölk och kryddor till en slät pure. Smaka upp med salt och peppar.

    5. Vispa ner en klick smör i såsen. Smaka upp med salt, peppar och ev liten gnutta socker. Värm oxkinderna i såsen och servera med hackad persilja och potatismos.

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!