ca 1,5 h
ca 6-8 port

Flatiron

  • ca 1 kg flat iron 
  • 1/2 dl soja 
  • 500 g små tomater i olika färger 
  • 150 g fetaost 
  • 2 msk olivolja 
  • En kruka koriander 
  • 800 g potatis 
  • 2 msk olja 

Chimichurri

  • 2 dl hackad persilja 
  • 2 klyftor vitlök 
  • 2 st schalottenlökar 
  • 2 dl olivolja 
  • 1/2 dl citronjuice
  • 2 tsk chili flakes 
  • salt och peppar

Flat iron med chimichurri

Det här receptet passar att laga med:
Flat iron

Gör så här:

  1. Börja med att blanda ihop chimichurri, detta kan förberedas redan dagen innan. Hacka persilja, vitlök och scharlottenlök. Blanda ihop det tillsammans med olja, citronjuice och chili flakes. Smaka av med salt och peppar.
  2. Dela potatisen i klyftor och lägg på en plåt, ringla över olja och salt och tillaga i ugn på 200 grader ca 25 min.
  3. Dela tomaterna i halvor och blanda ihop med hackad koriander. Smula ner fetaost och ringla över olivolja.
  4. Flat iron har en ganska grov sena som går genom hela biten denna kan vara bra att skära bort innan tillagning. För att lättare se och komma åt senan dela köttet i två bitar. Som marinad till köttet blandas soja tillsammans med en matsked chimichurri. Marinera gärna köttet redan dagen innan så hinner köttet få mycket smak. 
  5. För att få en riktigt saftig köttbit med bra yta grillas köttet med tekniken reverse sear. Du börjar då grilla på ganska låg temperatur, cirka 100-130 grader. I detta fall har en gasolgrill använts där köttet läggs på den svalare sidan där brännaren inte är igång. Låt köttet ligga tills det når en innertemperatur på cirka 50-52 grader. Ta då av köttbiten och låt den vila inlindad i folie ca 10 minuter. 
  6. Höj nu värmen på grillen och starta eventuell sear-brännare. Lägg sedan på köttbitarna igen för att skapa den där perfekta ytan som du vill ha på ditt kött. 
  7. När köttet är klart ta av det och skär bitarna i tunna skivor mot fibrerna.
  8. Servera köttet tillsammans med chimichurri, potatis och tomatsalladen.

Fler recept med Flat iron

  • Högrevsgryta med svamp
    ca 8-10 port
    Högrevsfärs
  • Gulasch med gremolata
    ca 6-8 port
    Grytbitar
  • Lammstek med fänkålsfrön, rosmarin och vitlök
    ca 4 port
    Lammstek
  • Oxfilépasta med tryffel och parmesan
    ca 4-6 port
    Oxfilé| Rostasfilé

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA