Flat iron med potatisknyten och majssallad
1,5 h
4 port
Ingredienser
- 1 kg flat iron
- Valfri marinad
Potatisknyten
- 500 g färskpotatis, skivad
- 2 morötter, skivade
- 1 lök, hackad
- 5 dl vispgrädde
- Salt och peppar
- Aluminiumfolie
Majssallad
- 1 fetaost
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl turkisk yoghurt
- 2 jalapenos, skivade
- 0,5 kruka koriander
- 2 majskolvar
- Svart peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Skiva och hacka potatis, morötter och lök.
- Lägg ut fyra lika stora folieark och fördela potatisen jämt.
- Lägg på ½ skivad morot per ark och ¼ hackad lök.
- Salta och peppra.
- Häll vispgrädden jämnt fördelat över alla knyten.
- Knyt ihop folien ordentligt och låt tillagas cirka 40 minuter i ugn.
- Ta fram köttet i rumstemperatur (cirka 30–60 minuter innan tillagning).
- Torka av köttet med hushållspapper.
- Gnid in marinad alternativt olivolja, salt och peppar.
- Förvärm grillen så att den blir riktigt varm för att ge köttet en fin stekyta.
- Lägg köttet över den heta delen av grillen och grilla cirka 4–5 minuter per sida.
- Flytta köttet till en svalare del av grillen. Låt grilla klart på indirekt värme.
- Stäng locket och grilla tills köttet når önskad innertemperatur. Rare 50–52°, medium rare 57–60°, medium 63–68°, well done 71–73°.
- Låt köttet vila cirka 10–15 minuter efter grillen.
- Skär köttet tvärs över fibrerna för att få mörare bitar.
- Skär av majskornen på majskolvarna.
- Mixa ihop creme fraiche, turkisk yoghurt, hackad koriander och fetaost till en slät röra.
- Stek majsen gyllene i smör. Salta och peppra.
- Bre ut fetaoströran på ett fat och toppa med majs, skivad jalapeno och koriander.
- Servera allting ihop som en riktigt festlig grillmiddag!


