1h förbered + 2h i ugn
4 port

Ingredienser 

Stek

  • 1 kg hjortstek
  • Steksnöre
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar
  • 50 g smör 
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 0.25 kålrot
  • 2 msk tomatpuré. 
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk enbär
  • 2-3 lagerblad

Rotfrukt

  • 8 potatisar
  • 8 rödbetor
  • 100g rumsvarmt smör 
  • Salt
  • rapsolja
  • 4-5 msk ströbröd
  • 100g fetaost
  • Timjan

Sås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk kalvfond

Hjortstek med hasselbackade rotfrukter och gräddsås

Det här receptet passar att laga med:
Hjortstek

Gör så här:

  1. Ta fram hjortsteken och trimma bort hinnor och senor. Bind steken med steksnöre så att du får en jämnt tillagad stek. 
  2. Skala och klyfta lök, vitlök, morötter och kålrot. 
  3. Torka av steken med papper och salta och peppra runt hela steken. Hetta upp en gryta, smält smöret i den och bryn steken på alla sidor. 
  4. Ta ur steken ur grytan och tillsätt lök, vitlök, morot och kålrot. Låt fräsa ett par minuter innan du tillsätter tomatpuré. Låt den fräsa ett par minuter så att den rostas ur ordentligt innan du tillsätter vin och vatten och kryddor.
  5. Låt puttra på låg temperatur på spisen i ca 2h eller ställ in den i ugnen på 130 grader. Kontrollera gärna temperaturen med jämna mellanrum. Steken är klar när innertemperaturen är mellan 55-60 grader.
  6. Under tiden kan du skala och hasselbacka potatisar och rödbetor. Gnid in potatisarna med smör innan du lägger dem i en ugnssäker form. Salta ordentligt och toppa med ströbröd. Ringla rapsolja över rödbetorna i samma ugnsform. Tillaga i ugnen på 225 grader i 40 minuter eller tills de är mjuka på insidan och har en krispig yta.
  7. När steken har nått rätt temperatur tar du ut den ur grytan. Sila av skyn från steken så att du blir av med alla bitar. Häll skyn i en kastrull och koka upp på spisen. Låt koka tills det är 3-4 dl av skyn kvar. Rör ner grädde och svartvinbärsgelé. Vid behov smaka av med kalvfond. 
  8. Smula fetaost över de varma rödbetorna och servera steken med dessa, potatisarna och gräddsåsen.

Fler recept

  • Gräddig falukorvsgratäng med ris
    4 port
    Falukorv
  • Merguez med krämig risoni
    4 port
    Merguez
  • Skinkstek med gräddig kantarellsås och pressad potatis
    4 port
    Skinkstek
  • Hjortchorizo med ugnsgrönsaker och stekpannebröd
    4 port
    Hjortchorizo

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA