Jullådorna är här – beställ din nu!
Jullådorna är här – beställ din nu!
2-3 h
4 port

Ingredienser

  • 500 g hjortytterfilé eller hjortstek
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • 50 g smör

Rotselleripure

  • 400 g rotseller
  • 1 gul löl
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • Timjan

Rödvinssås

  • 5 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 2 kvistar timjan
  • 3 dl utspädd kalvfond
  • 50 g smör 
  • Skyn från hjortfilén
  • Salt och peppar

Grönkålschips

  • 300 g grönkål
  • 1/2 dl rapsolja
  • Salt

Hjortstek med rotselleripuré och rödvinssås

Det här receptet passar att laga med:
Hjortfilé, hjortstek

Gör så här:

Till det här receptet kan du använda hjortytterfilé eller hjortstek.

  1. Lägg fram hjortfilén och salta rikligt. 

  2. Börja med din rödvinssås. Hacka lök, morot och timjan. Stek gyllenbrunt i lite smör. 

  3. Tillsätt vin och fond, koka upp, sänk värmen och låt sedan sjuda på låg värme tills den reducerat ned till hälften. 

  4. Skär rotselleri i kuber, hacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull tillsammans med bujongtärningen, grädde och täck sedan med vatten. Koka upp och låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. 

  5. Skär bort stjälken på grönkålen och lägg på en plåt, ringla över olivolja och salta rikligt. Stoppa in i ugnen 15-20 minuter på 150 grader. 

  6. Mixa purén slät och tillsätt smör. Smaka sedan upp med salt och peppar. 

  7. Stek köttet i en panna på hög värme så du får fin yta runt om hela, vänd ofta så stekningen blir jämn. När du fått yta runt hela sänker du värmen i pannan, tillsätter smör, vitlök och timjan. Ös köttet tills du når en innertemperatur på 58 grader. Låt sedan vila. Häll all sky i rödvinssåsen. 

  8. Om du använder hjortstek: Sätt ugnen på 125 grader. Bryn din stek i en panna på hög värme runt om tills du får en fin yta på hela steken. Tillsätt då smör, vitlök, timjan och ös din stek nån minut. Lägg sedan över steken i en ugnsform, häll på all vätska och stek i ugnen ca 45 minuter tills du når en innertemperatur på 58 (60) grader. Låt sedan vila 15 minuter innan du skivar upp. Häll skyn från formen i din rödvinssås.

  9. Smaka av rödvinssåsen med salt och peppar. Runda av såsen med 1 msk smör. 

  10. Skiva upp och servera hjortfilén med rotselleripuré, rödvinssås och krispiga grönkålschips!

Fler recept

  • Hjortstek med hasselbackade rotfrukter och gräddsås
    4 port
    Hjortstek

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA