Hjortstek med rotselleripuré och rödvinssås
Ingredienser
- 700 g hjortytterfilé eller hjortstek
- 2 klyftor vitlök
- 2 kvistar timjan
- 50 g smör
Rotselleripure
- 400 g rotseller
- 1 gul löl
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 dl grädde
- 100 g smör
- Timjan
Rödvinssås
- 5 dl rött vin
- 2 schalottenlökar
- 1 morot
- 2 kvistar timjan
- 3 dl utspädd kalvfond
- 50 g smör
- Skyn från hjortfilén
- Salt och peppar
Grönkålschips
- 300 g grönkål
- 1/2 dl rapsolja
- Salt
Gör så här
Till det här receptet kan du använda hjortytterfilé eller hjortstek.
-
Lägg fram hjortfilén och salta rikligt.
-
Börja med din rödvinssås. Hacka lök, morot och timjan. Stek gyllenbrunt i lite smör.
-
Tillsätt vin och fond, koka upp, sänk värmen och låt sedan sjuda på låg värme tills den reducerat ned till hälften.
-
Skär rotselleri i kuber, hacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull tillsammans med bujongtärningen, grädde och täck sedan med vatten. Koka upp och låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.
-
Skär bort stjälken på grönkålen och lägg på en plåt, ringla över olivolja och salta rikligt. Stoppa in i ugnen 15-20 minuter på 150 grader.
-
Mixa purén slät och tillsätt smör. Smaka sedan upp med salt och peppar.
-
Stek köttet i en panna på hög värme så du får fin yta runt om hela, vänd ofta så stekningen blir jämn. När du fått yta runt hela sänker du värmen i pannan, tillsätter smör, vitlök och timjan. Ös köttet tills du når en innertemperatur på 58 grader. Låt sedan vila. Häll all sky i rödvinssåsen.
-
Om du använder hjortstek: Sätt ugnen på 125 grader. Bryn din stek i en panna på hög värme runt om tills du får en fin yta på hela steken. Tillsätt då smör, vitlök, timjan och ös din stek nån minut. Lägg sedan över steken i en ugnsform, häll på all vätska och stek i ugnen ca 45 minuter tills du når en innertemperatur på 58 (60) grader. Låt sedan vila 15 minuter innan du skivar upp. Häll skyn från formen i din rödvinssås.
-
Smaka av rödvinssåsen med salt och peppar. Runda av såsen med 1 msk smör.
-
Skiva upp och servera hjortfilén med rotselleripuré, rödvinssås och krispiga grönkålschips!


