2 h
Ca 8 port

Ingredienser

  • 1.5-2 kg lammstek
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 4 msk fänkålsfrön
  • 8 kvistar rosmarin
  • Citronskal från en citron
  • 100 g smör
  • Ruccola
  • Olivolja
  • Flingsalt och vanligt salt

Gratäng

  • 1 kg potatis
  • 1 fänkål
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 600 g chevre
  • Salt och Svartpeppar

Lammstek med potatis och fänkålsgratäng

Det här receptet passar att laga med:
Lammstek

Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 100 grader. Putsa köttet och ta bort eventuella hinnor, köttet ska vara rumstempurerat och torrt. Salta sedan köttbiten rejält runt om. 
    2. Hacka vitlök, fänkålsfrön, rosmarin och citronskal. Smält smöret och blanda med kryddorna. Pensla köttet först med hälften av kryddorna. Bind sedan upp köttbiten med steksnöre och pensla på resten. Lägg köttet därefter i en ugnssäker form och ställ i mitten av ugnen med en kötttermometer. Innertempen ska nå 65 grader och det tar ca 1.5-2 timmar. 

    3. När köttet är klart, ta ut det och lägg åt sidan för att vila. Spara spadet som blir kvar i formen till servering. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. 

    4. Skiva potatis och fänkål, hacka vitlök. Koka upp mjölk, grädde, salt och svartpeppar i en kastrull. Lägg sedan i potatis, fänkål och vitlök. Låt sjuda i 15-20 minuter. Häll gräddblandningen över potatisen i en stor ugnsform. Smula chevren och strö över formen, täck formen med folie och grädda i ugnen ca 20 minuter, ta därefter av foliet och fortsätt gratinera tills dess att gratängen får en gyllene färg. 

    5. Ringla olivolja och flingsalt över ruccolan, skiva upp lammsteken och servera med stekskyn och gratängen. 

Fler recept med Lammstek

  • Lammstek med färskpotatissallad och honung och myntayoghurt
    ca 12 port
    Lammstek

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA