Nötstek

HUR SKA JAG TILLAGA NÖTSTEK?

Nötstek är en köttbit av en nötdetalj som lämpar sig väl att tillaga som stek i ugn. Nötstek består vanligtvis av detaljer från bakdelen av nötdjuret. På Gårdssällskapet kommer köttet oftast från fransyska eller ytterlår. Dessa detaljer är rika på bindväv vilket bidrar till ett fantastiskt mört kött om det får tillagas under lång tid på låg temperatur. Nötsteken är även nätad och klar för att du på ett smidigt sätt ska kunna få till en perfekt ugnstek.

ALLA RECEPT MED NÖTSTEK>

Laga nötstek i ugn

Snabba tips för den perfekta steken

  • Se till att köttet har rumstemperatur innan tillagning.
  • Torka av steken för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.
  • Skär upp steken mot muskelfibrerna för att minimerar tuggmotståndet.

ALLA RECEPT PÅ NÖTSTEK I UGN>

Gryta på nötstek

Även om nötsteken är utformad för att tillagas i ugn gör såklart bakdelsköttets fina egenskaper att den blir underbart god i en gryta också. Grytan bör stå och koka i minst en timme för att köttet ska bli mört, men köttet sköter sig för det mesta själv. Vill du göra processen ännu bekvämare kan du alltid tillaga nötsteken i en crockpot.

ALLT OM ATT KOKA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

60 °C

Medium

75 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Nötsteken består vanligtvis av en rätt grov köttdetalj som kan bli lite seg om den är blodig. Laga därför till medium eller välstekt.

VAR SITTER DETALJEN?

Bakdelskött

Nötsteken består ofta av fransyska, inner-och ytterlår eller rostbiff. Dessa detaljer går under kategorin bakdelskött. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA