Julköttbullar med Västerbottensost

Dessa smakrika köttbullar passar perfekt på julbordet, men fungerar precis lika bra till vardags med klassiska tillbehör som potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Receptet är skapat av @alltidhungrig

30 min
4 port

Ingredienser

Köttbullssmet

  • 500 g svensk eko blandfärs
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 1 st lök (gul eller röd) 
  • 1 dl ströbröd (gärna på surdegsknäcke, ca 45 g, alternativt vanligt ströbröd) 
  • 100 g lagrad ost (t.ex. långlagrad prästost, cheddar eller Västerbottensost) 
  • 1 förp ansjovisfiléer med spad (128 g) 
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

  • Förbered skorpmjölet: Lägg brödet (om du använder surdegsknäcke) i en matberedare och mixa det till ett "skorpmjöl".
  • Mixa smaksättningen: Lägg i löken (grovt delad), grädde, ägg, ansjovis inklusive spad, svartpeppar samt osten (grovt delad) i matberedaren. Att ingredienserna är delade hjälper maskinens knivar att komma åt och fördela smeten finare. Mixa detta till en helt slät smet.
  • Blanda smeten: Blanda den mixade smeten med blandfärsen. Blanda "lagom" mycket – blandas det för löst blir bullarna för lösa, men blandas det för hårt slår man ut fettet och bullarna får en gummikonsistens.
  • Låt svälla: Låt färssmeten vila i 10–15 minuter.
  • Rulla köttbullarna: Trilla runda köttbullar av smeten.
  • Tillagning (Airfryer): Placera köttbullarna i en airfryer och tillaga på 200°C i 8 minuter.
  • Alternativ tillagning: Det går också bra att steka dem som vanligt i stekpanna, eller baka av dem i en förvärmd ugn på 225°C i 8–10 minuter (beroende på ugnens effekt).

Fler recept med blandfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!