Julköttbullar med Västerbottensost
Dessa smakrika köttbullar passar perfekt på julbordet, men fungerar precis lika bra till vardags med klassiska tillbehör som potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Receptet är skapat av @alltidhungrig
30 min
4 port
Ingredienser
Köttbullssmet
- 500 g svensk eko blandfärs
- 1 dl grädde
- 1 st ägg
- 1 st lök (gul eller röd)
- 1 dl ströbröd (gärna på surdegsknäcke, ca 45 g, alternativt vanligt ströbröd)
- 100 g lagrad ost (t.ex. långlagrad prästost, cheddar eller Västerbottensost)
- 1 förp ansjovisfiléer med spad (128 g)
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här
- Förbered skorpmjölet: Lägg brödet (om du använder surdegsknäcke) i en matberedare och mixa det till ett "skorpmjöl".
- Mixa smaksättningen: Lägg i löken (grovt delad), grädde, ägg, ansjovis inklusive spad, svartpeppar samt osten (grovt delad) i matberedaren. Att ingredienserna är delade hjälper maskinens knivar att komma åt och fördela smeten finare. Mixa detta till en helt slät smet.
- Blanda smeten: Blanda den mixade smeten med blandfärsen. Blanda "lagom" mycket – blandas det för löst blir bullarna för lösa, men blandas det för hårt slår man ut fettet och bullarna får en gummikonsistens.
- Låt svälla: Låt färssmeten vila i 10–15 minuter.
- Rulla köttbullarna: Trilla runda köttbullar av smeten.
- Tillagning (Airfryer): Placera köttbullarna i en airfryer och tillaga på 200°C i 8 minuter.
- Alternativ tillagning: Det går också bra att steka dem som vanligt i stekpanna, eller baka av dem i en förvärmd ugn på 225°C i 8–10 minuter (beroende på ugnens effekt).


