Världens bästa bolognese

En långkokt bolognese på högrevsfärs, blandfärs och pancetta som får sjuda med sofritto, vin och tomatpuré tills smaken blir rund och fyllig. En generös köttfärssås för många. Servera med spaghetti och nyriven parmesan. Pasta när det är som bäst, av @sofianhenriksson.

1h
8 port

Ingredienser

  • 500 g högrevsfärs
  • 500 g blandfärs
  • 100 g panchetta
  • 2 gul lök
  • 3 morötter
  • 3 selleristjälkar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja att steka i
  • 200 g tomatpure
  • 3 dl vin, rött eller vitt
  • 4 dl köttfond, utspädd
  • 3 st lagerblad
  • 2 dl Mjölk
  • Svartpeppar & salt
  • En skvätt vinäger
  • Muskotnöt

Gör så här

  • Börja med att hacka upp sofritton, alltså lök, morot och selleri i mindre bitar. Samt riv vitlöksklyftorna.
  • Stek sedan köttfärsen i omgångar så att inte stekpannan blir för överfylld och så att allt kött får ordentlig stekyta. Det här är superviktigt för att få ett bra slutresultat.
  • Stek sedan alla grönsaker i en stor kastrull i olja, tills det börjar bli mjukt. Häll över all köttfärs på grönsakerna när det är stekt med fin yta.
  • Stek sedan panchetta i stekpannan på medelvärme tills den blir perfekt knaprig. Häll då över i kastrullen.
  • Till sist steker du tomatpurén i stekpannan tills den fått lite färg. Då lägger du över det i kastrullen också. Tillsätt då vin och koka bort alkoholen.
  • Häll på buljong eller fond och till sist mjölk och lagerblad. Krydda med svartpeppar och låt koka under lock i 1 timme men gärna 2.
  • När det börjar bli klart så kryddar du upp med salt och vinäger.
  • Toppa med färsk svartpeppar och massa färsk riven muskotnöt. Servera med spagetti och parmesan.

Fler recept med nötfärs, högrevsfärs, blandfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!