
Köttbullar med potatismos
1,5 h
4 port
Köttbullar
- Ca 450 g nötfärs eller blandfärs från Gårdssällskapet
- ½ dl vispgrädde
- ½ dl mjölk
- ½ dl ströbröd
- 1 gul lök, riven
- 1 ägg
- Salt och peppar
- Lite muskotnöt
Potatismos
- 900 g mjölig potatis, skalad
- 2 dl vispgrädde
- 50 g smör
- Salt och peppar
- Muskotnöt
Gräddsås
- 50 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 msk oxfond eller kalvfond
- Salt och peppar
Rårörda lingon
- 125 g frysta lingon
- Ca 1/3 dl strösocker
Pressgurka
- ½ gurka
- 1 msk ättikssprit
- 2 msk strösocker
- Lite salt
- ½ dl vatten
Gör så här
- Lägg lingonen i en skål med strösocker i rumstemperatur, blanda om då och då tills allting smält samman (kan ta några timmar)
- Skiva gurkan tunt med mandolin
- Blanda ihop ättikssprit, vatten, lite salt och strösocker till sockret löst sig
- Lägg gurkan i en burk och häll över lagen, lägg i kyl någon timme
- Värm ugnen till 225 grader
- Blanda ihop vispgrädde, mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 minuter
- Riv löken
- Blanda köttfärs med ströbrödsblandning, lök, ägg, salt, peppar och lite muskotnöt
- Rulla till lika stora köttbullar och lägg på ett en plåt med bakplåtspapper
- Skala potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk
- Gör såsen genom att bryna smöret i en kastrull och vispa ner mjöl
- Häll på vispgrädde, kalvfond och vatten, låt koka ihop
- Smaka av med salt och peppar
- Lägg köttbullarna i ugnen cirka 6-8 minuter
- Stek sedan i rikligt med smör så att de får en fin yta
- Krossa potatisen och tillsätt vispgrädde och smör
- Vispa mjukt och fluffigt med elvisp
- Smaka av med salt, peppar och muskotnöt
- Servera allting tillsammans