Köttbullar med potatismos

1,5 h
4 port

Köttbullar

  • Ca 450 g nötfärs eller blandfärs från Gårdssällskapet
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl ströbröd
  • 1 gul lök, riven
  • 1 ägg
  • Salt och peppar
  • Lite muskotnöt

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis, skalad
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Salt och peppar
  • Muskotnöt

Gräddsås

  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk oxfond eller kalvfond
  • Salt och peppar

Rårörda lingon

  • 125 g frysta lingon
  • Ca 1/3 dl strösocker

Pressgurka

  • ½ gurka
  • 1 msk ättikssprit 
  • 2 msk strösocker
  • Lite salt
  • ½ dl vatten

Gör så här

  1. Lägg lingonen i en skål med strösocker i rumstemperatur, blanda om då och då tills allting smält samman (kan ta några timmar)
  2. Skiva gurkan tunt med mandolin
  3. Blanda ihop ättikssprit, vatten, lite salt och strösocker till sockret löst sig
  4. Lägg gurkan i en burk och häll över lagen, lägg i kyl någon timme
  5. Värm ugnen till 225 grader
  6. Blanda ihop vispgrädde, mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 minuter
  7. Riv löken
  8. Blanda köttfärs med ströbrödsblandning, lök, ägg, salt, peppar och lite muskotnöt
  9. Rulla till lika stora köttbullar och lägg på ett en plåt med bakplåtspapper
  10.  Skala potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk 
  11.  Gör såsen genom att bryna smöret i en kastrull och vispa ner mjöl 
  12.  Häll på vispgrädde, kalvfond och vatten, låt koka ihop
  13.  Smaka av med salt och peppar
  14.  Lägg köttbullarna i ugnen cirka 6-8 minuter 
  15.  Stek sedan i rikligt med smör så att de får en fin yta
  16.  Krossa potatisen och tillsätt vispgrädde och smör
  17.  Vispa mjukt och fluffigt med elvisp
  18.  Smaka av med salt, peppar och muskotnöt
  19.  Servera allting tillsammans

Fler recept med nötfärs, blandfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!