Eldost

Eldost är en svensk variant av halloumi gjord på ekologisk mjölk. Med mild sälta och smak av brynt smör är den perfekt att grilla eller steka och allra godast att servera direkt.

Namnet eldost får bara användas när osten tillverkas hantverksmässigt på svensk mjölk.

Innehållsförteckning

Pastöriserad KRAV-märkt komjölk, syrakultur, löpe, salt. Gjord på 100% ekologisk mjölk från Sverige.

Näringsvärde per 100 g

Kcal 410, kj 1682, fett 40-45% varav mättat fett 31%, protein 17%, kolhydrater 2.5%, varav sockerarter 2,5, salt 1,8%. Fetthalt: ca 40 %

Om vår eldost

Eldost är Sveriges svar på halloumi. En grill- och stekost som inte smälter vid tillagning utan får härlig yta och smak av brynt smör. Perfekt att grilla, steka, servera som burgare, i sallad eller gryta. Stek och servera direkt. Tillverkad av Skärvångens Bymejeri i Jämtland på 100 % ekologisk, KRAV-märkt komjölk från gårdar i närheten. Eldost är en skyddad beteckning som bara får användas av svenska gårdsmejerister, och är ett bevis på lokal förankring och mathantverk.

Serveringstips eldost

Skiva eldosten i cirka 1 cm tjocka skivor och stek på medelvärme, 1–2 minuter per sida tills ytan är gyllenbrun och krispig. Ska du grilla den? Då görs det bäst med osten hel – skiva upp precis innan servering. Passar i burgare, grytor, sallader, eller tillsammans med rostad potatis och dragonmajonnäs. Viktigast av allt: servera eldosten varm, gärna med lite pressad grillad citron över.

Grilla hel så behåller den saftigheten och får en härligt gyllenbrun yta.

Tips: släng med citron på grillen!

Recept med ost

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.