Flankstek

Smakrik flankstek av ekologiskt och gräsbetat nötkött. En favorit på grillen med kraftfull köttsmak och fin textur.

Ordet "flank" betyder sida eller flank på engelska och franska. Detaljen har fått sitt namn efter var den sitter på djuret.

Om vår flankstek

Flankstek är en smakrik och karaktärsfull styckdetalj med långa, grova fibrer som blir mör och saftig när den skärs tvärs över muskelfibrerna. Flanksteken är både platt och avlång, vilket gör den enkel att tillaga jämnt på grillen eller i stekpannan. Vårt kött är 100% ekologiskt, KRAV-märkt och gräsbetat från svenska gårdar, vilket ger en djupare smak och naturlig marmorering.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Flankstek är en styckdetalj av nötkött som sitter framför ljumsken, på undersidan av djuret mage och är en del av kållappen.

Så tillagar du flankstek

Flankstek är som gjord för grillen eller en het stekpanna. Grilla eller stek den på hög värme för fin yta och låt sedan gå färdigt på indirekt värme tills den når ca 55–58°C. Låt vila i 10 minuter före tranchering. Skiva alltid tvärs över muskelfibrerna för att få möra och saftiga skivor. Flankstek blir dessutom fantastiskt god om du marinerar den några timmar eller över natten – då får köttet ännu mer smak och en extra mörhet. Servera i tunna skivor till fräscha sallader, kryddiga tacos eller på en rustik smörgås.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Grilla flankstek

För bästa resultat, ta fram flanksteken i god tid så att den är rumstempererad. Marinera eller krydda köttet minst en timme före tillagning. Grilla sedan hårt på direkt värme i 1–2 minuter per sida för en fin yta och flytta därefter till indirekt värme tills önskad innertemperatur uppnåtts. Låt köttet vila i 5–10 minuter och skär det alltid tvärs över muskelfibrerna för att få möra och saftiga skivor.

Flankstek i ugn

Ta fram flanksteken i god tid så att den är rumstempererad. Marinera den minst en timme och torka sedan av köttet för att få en fin stekyta. Bryn snabbt i en het panna och tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre. Ta ut steken strax innan önskad innertemperatur, låt den vila i minst 10 minuter och skär alltid tvärs över muskelfibrerna för ett mört och saftigt resultat.

Steka flankstek

Låt flanksteken bli rumstempererad och marinera den minst en timme innan tillagning. Torka av köttet för att få en fin stekyta och stek på hög värme i 1–2 minuter per sida. Sänk sedan värmen och tillsätt en klick smör, ös köttet tills du når önskad innertemperatur. Låt steken vila i 10 minuter innan du skär den tvärs över muskelfibrerna för att få möra och saftiga skivor.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.