
Clubstek med chimichurri, pommes och jalapeñobea
1,5 h
4 port
Ingredienser
- 1 kg clubstek från Gårdssällskapet
- 2 msk rapsolja
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- Färsk timjan/rosmarin
- Salt och svartpeppar
Pommes
- Ca 1 kg fast potatis
- 1 liter rapsolja till fritering
Krydda
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk torkad timjan
- 2 krm svartpeppar, salt
Chimichurri
- En näve finhackad koriander
- En näve finhackad persilja
- 1–2 tsk chiliflakes eller färsk chili
- ½ silverlök/schalottenlök
- 1 msk japansk soja
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk varm olja
- Saft från ½ citron
- 1 msk vitvinsvinäger
- Salt och svartpeppar
Bearnaisesås
- 4 äggulor
- 3 msk reduktion
- 250 g smör
- ½–1 färsk jalapeño
- Saft från ½ citron
- Färsk eller torkad dragon
Sallad
- Gröna blad
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk sherryvinäger
- 2 msk olivolja
- 1 klick dijonsenap
- Färsk persilja och finhackad silverlök
- Salt och svartpeppar
Gör så här
- Förbered pommes: Skär potatisen i stavar och lägg i kallt vatten. Torka noga innan fritering.
- Chimichurri: Rör ihop alla ingredienser och låt stå.
- Kött: Låt köttet vila i rumstemperatur ca 1 timme.
- Bearnaise: Vispa ihop äggulor och reduktion på låg värme tills det tjocknar. Smält smöret och droppa ner under vispning. Smaka av med citron, salt, peppar, jalapeño och dragon.
- Fritera pommes: Hetta upp olja, fritera i omgångar tills de är krispiga. Vänd runt i kryddblandningen.
- Stek köttet: Hetta upp rapsolja, lägg i köttet och stek hårt. Tillsätt vitlök, örter och smör mot slutet. Salta och peppra.
- Sallad: Blanda alla ingredienser precis innan servering.
Servera clubsteaken skuren i skivor tillsammans med krispiga pommes, chimichurri, jalapeñobea och den syrliga salladen. En festmåltid på riktigt!