Flapsteak

Välmarmorerad flapsteak av ekologiskt och gräsbetat nötkött. Perfekt att steka eller grilla för kraftfull köttsmak.
Påminner om flankstek men med grövre fibrer och mer smak.

Om vår flapsteak

Flapsteak är en mindre känd men otroligt smakrik styckdetalj med tydliga fibrer och fin marmorering. Den påminner mycket om flankstek, men har ännu mer karaktär och djup i smaken tack vare sitt högre fettinnehåll. Vårt kött är 100 % ekologiskt, KRAV-märkt och gräsbetat från svenska gårdar. Det ger ett naturligt smakrikt och välmarmorerat kött som gör sig utmärkt på både grillen och i stekpannan.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Var sitter detaljen?

Flapsteak är liksom flankstek en del av kållappen men sitter längre upp på djurets sida, vid mellangärdet.

Så tillagar du flapsteak

Flapsteak gör sig bäst på hög värme – stek den snabbt i en het panna eller grilla på direkt värme för att få en smakrik yta. Låt köttet gå färdigt på lägre temperatur tills innertemperaturen når ca 55–58°C för en rosa och saftig kärna. Låt sedan köttet vila 10 minuter innan du skär det tvärs över muskelfibrerna, då blir det som mörast. Putsa bort eventuella hinnor innan tillagning. Flapsteak passar även fint i strimlor för wok eller fajitas.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Grilla flapsteak

Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat och marinera eller krydda det minst en timme innan grillning. Grilla på hög direkt värme 1–2 minuter per sida för att få en fin stekyta och flytta sedan till indirekt värme tills önskad innertemperatur uppnås. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan du skär det, och skär alltid tvärs över muskelfibrerna för att få möra och saftiga skivor.

Flapsteak i ugn

Låt köttet bli rumstempererat och marinera det minst en timme före tillagning. Torka av köttet för att få en fin yta, bryn det snabbt i en het panna och tillaga sedan i ugn på 125 grader eller lägre. Ta ut köttet strax innan önskad innertemperatur uppnås och låt det vila i cirka 10 minuter. Skär alltid flapsteken tvärs över muskelfibrerna för att få möra och smakrika skivor.

Steka flapsteak

Låt köttet bli rumstempererat och marinera det minst en timme innan tillagning. Torka av det för att få en fin stekyta och stek sedan ett par minuter per sida i en blandning av olja och smör, gärna med en vitlöksklyfta och färsk rosmarin. Ös köttet med smörvätskan under stekningen för extra smak. När du når önskad innertemperatur, låt köttet vila i cirka 15 minuter innan du skär det tvärs över muskelfibrerna för ett mört och saftigt resultat.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.