Pasta med svampragu

En variant på "Pasta alla Boscaiola", ett klassiskt italienskt recept. I den här versionen med inspiration från skogen ger trumpetsvamp och trattkantareller djup och umami och gifter sig perfekt med nöt- och fläskfärsblandningen.

45 min
4 port

Ingredienser

  • ca 500 g färs från Gårdssällskapet

     

  • 150 g svart trumpetsvamp (färsk eller blötlagd torkad)

     

  • 150 g trattkantareller (färska eller blötlagda torkade)

     

  • 1 stor gul lök, finhackad

     

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

     

  • 2  msk tomatpuré

     

  • 1 liten röd chili

     

  • 1 burk krossade tomater (400 g, gärna av hög kvalitet)

     

  • 1 dl vitt vin eller svampbuljong

     

  • 1,5 dl vispgrädde 

     

  • 1 kvist färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)

     

  • 1,5 tsk färsk timjan (eller ½ tsk torkad)

     

  • 1 nypa chiliflakes 

     

  • Olivolja till stekning

     

  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  • Koka pastan i rikligt saltat vatten. Spara 1–2 dl av kokvattnet till såsen.
  • Stek färsen hårt i olivolja tills den får fin yta. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  • Fräs svampen i smör tills den får gyllene yta och vätskan kokat bort. Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa mjukt.
  • Deglacera med vin eller buljong och låt koka in. 
  • Blanda ner färsen igen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, örter och chiliflakes. Låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
  • Rör ner grädden på slutet och smaka av med salt och peppar. Justera konsistensen med lite pastavatten för en krämig, glansig sås.
  • Vänd ihop pastan med såsen och servera direkt.
  • Toppa rikligt med bladpersilja och ost.

Fler recept med nötfärs, fläskfärs, blandfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!