Pasta med svampragu
En variant på "Pasta alla Boscaiola", ett klassiskt italienskt recept. I den här versionen med inspiration från skogen ger trumpetsvamp och trattkantareller djup och umami och gifter sig perfekt med nöt- och fläskfärsblandningen.
45 min
4 port
Ingredienser
-
ca 500 g färs från Gårdssällskapet
-
150 g svart trumpetsvamp (färsk eller blötlagd torkad)
-
150 g trattkantareller (färska eller blötlagda torkade)
-
1 stor gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk tomatpuré
-
1 liten röd chili
-
1 burk krossade tomater (400 g, gärna av hög kvalitet)
-
1 dl vitt vin eller svampbuljong
-
1,5 dl vispgrädde
-
1 kvist färsk rosmarin (eller 1 tsk torkad)
-
1,5 tsk färsk timjan (eller ½ tsk torkad)
-
1 nypa chiliflakes
-
Olivolja till stekning
-
Salt och svartpeppar
Gör så här
- Koka pastan i rikligt saltat vatten. Spara 1–2 dl av kokvattnet till såsen.
- Stek färsen hårt i olivolja tills den får fin yta. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
- Fräs svampen i smör tills den får gyllene yta och vätskan kokat bort. Tillsätt lök och vitlök, låt fräsa mjukt.
- Deglacera med vin eller buljong och låt koka in.
- Blanda ner färsen igen tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, örter och chiliflakes. Låt puttra på låg värme i ca 15 minuter.
- Rör ner grädden på slutet och smaka av med salt och peppar. Justera konsistensen med lite pastavatten för en krämig, glansig sås.
- Vänd ihop pastan med såsen och servera direkt.
- Toppa rikligt med bladpersilja och ost.


