Kamben

Ekologiska kamben, även kallade baby back ribs. Möra och smakrika revben av fläskkött som blir fantastiskt goda med glaze på grillen eller i ugnen.

Baby back ribs är ett annat namn på kamben.

Om vår kamben

Kamben, även kallade baby back ribs, kommer från den övre delen av grisens kotlettrad. Det är en detalj med benen kvar, som vid rätt tillagning och mycket tid blir härligt saftig och mör. Genom att först koka köttet tills benen nästan släpper och sedan glazea och grilla eller steka i ugn får du en oemotståndligt smakrik och knaprig yta. Vårt fläskkött är ekologiskt, KRAV-märkt och kommer från svenska gårdar där grisarna har gott om utevistelse och äter ekologiskt foder.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt fläskkött.

Var sitter detaljen?

Kambenen sitter på den övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan.

Så tillagar du kamben

För bästa resultat, förkoka kambenen på låg värme tills köttet nästan lossnar från benen. Pensla med glaze eller marinad och grilla dem därefter på indirekt värme eller stek i ugn tills ytan blir karamelliserad och knaprig. Om du lägger råa kamben direkt på grillen, grilla på låg värme under lång tid för att bevara saftigheten. Pensla med glaze mot slutet. De är lika goda varma som kalla, vilket gör dem perfekta för både picknick och buffé.

Innertemperatur

65°C Medium
70°C Välstekt

Tillagningstips

Förkoka kamben

Putsa kambenen och lägg dem i en kastrull med vatten så att köttet täcks. Koka upp och skumma av med en slev. Tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen sjuda på låg värme i cirka 1,5 timme. Ta upp kambenen när innertemperaturen är runt 70 grader eller när köttet börjar släppa från benen. Buljongen som blir kvar är utmärkt som bas till soppor eller grytor.

Kamben i ugn

Förkoka kambenen och marinera eller glaza dem gärna några timmar innan, helst över natten. Låt köttet få rumstemperatur innan tillagning. Tillaga i ugn på 175 grader eller lägre i cirka 1,5 timme med bensidan uppåt och vänd efter halva tiden. Låt köttet vila i minst 10–15 minuter och skär sedan kambenen mellan varje ben.

Grilla kamben

Förkoka kambenen och marinera eller glaza dem gärna några timmar innan grillning, helst över natten. Låt köttet bli rumstempererat och pensla med lite extra glaze. Grilla på direkt värme i cirka 5 minuter. Låt köttet vila i minst 10–15 minuter så att fibrerna hinner binda köttsaften och kambenen blir riktigt saftiga.

Hoisinglasering ger en härlig asiatisk ton och hetta.

Recept med fläskkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.