Premiumkotletter i cidergräddsås med krämig potatisgratäng
Våra möra premiumkotletter från svenska ekogårdar som får sjuda i en len cidergräddsås tillsammans med äpple, timjan och lök. Serveras med krämig potatisgratäng och höstens godaste tillbehör, en riktigt omfamnande söndagsmiddag signerat @1000smaratter.
1h 45 min
4 port
Ingredienser
- 4 premiumkotletter från Gårdssällskapet
- Salt och svartpeppar
- Rapsolja + lite smör till stekning
Sås
-
2 msk smör
-
1 äpple - tärnat
-
2 -3 schalottenlök
-
3 klyftor vitlök
-
2 dl torr cider
-
1-2 tsk torkad timjan eller färsk
-
1 msk kalvfond
-
2 msk japansk soja
-
2 tsk dijon
-
1 tsk sötstark senap
-
2 dl vatten
-
2 dl grädde
-
Salt och svartpeppar
-
Skvätt citron
potatisgratäng
-
1 kg fast potatis - mandolinad eller skivad tunt.
-
1 gul lök
-
4 klyftor vitlök
-
5 dl grädde
-
1-2 dl mjölk
-
1 msk kalvfond
-
1 dl riven parmesan
-
Rejält med salt och svartpeppar
Tillbehör
-
Stekt svartkål
-
Stekt bacon
-
Stekt haricot verts
-
Lite riven parmesan
Gör så här
- Börja med gratängen. Finhacka lök och vitlök och stek i smör i en stor kastrull. Ner med grädde, mjölk, salt, svartpeppar och kalvfond. Ha i timjan och låt det puttra ihop några minuter.
- Ha i den mandolinad potatisen och koka ihop några minuter.
- Häll gratängen i en form och toppa med riven parmesan. Grädda i ugnen på 200 grader ca 45-50 minuter.
- Starta nu med såsen. Tärna äpple, lök och vitlök. Stek ihop i en stekpanna och ha i cider. Koka ihop några minuter och ha därefter i senap, fond, soja och timjan. Koka ihop några minuter och ha därefter i grädde.
- Salta och peppra kotletterna och stek på hög värme i rapsolja och smör. Lägg i såsen och låt det puttra på låg värme ca 20-30 minuter eller tills köttet är mört.
- Stek under tiden svartkål, bacon och haricot verts. Lägg på en tallrik och riv över parmesan.


