Premiumkotletter i cidergräddsås med krämig potatisgratäng

Våra möra premiumkotletter från svenska ekogårdar som får sjuda i en len cidergräddsås tillsammans med äpple, timjan och lök. Serveras med krämig potatisgratäng och höstens godaste tillbehör, en riktigt omfamnande söndagsmiddag signerat @1000smaratter.

1h 45 min
4 port

Ingredienser

  • 4 premiumkotletter från Gårdssällskapet 
  • Salt och svartpeppar 
  • Rapsolja + lite smör till stekning 

 

Sås

  • 2 msk smör 

  • 1 äpple - tärnat 

  • 2 -3 schalottenlök 

  • 3 klyftor vitlök 

  • 2 dl torr cider 

  • 1-2 tsk torkad timjan eller färsk 

  • 1 msk kalvfond 

  • 2 msk japansk soja 

  • 2 tsk dijon 

  • 1 tsk sötstark senap 

  • 2 dl vatten 

  • 2 dl grädde 

  • Salt och svartpeppar 

  • Skvätt citron 

 

potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis - mandolinad eller skivad tunt.

  • 1 gul lök 

  • 4 klyftor vitlök 

  • 5 dl grädde 

  • 1-2 dl mjölk 

  • 1 msk kalvfond 

  • 1 dl riven parmesan 

  • Rejält med salt och svartpeppar 

 

Tillbehör

  • Stekt svartkål

  • Stekt bacon

  • Stekt haricot verts 

  • Lite riven parmesan

Gör så här

  • Börja med gratängen. Finhacka lök och vitlök och stek i smör i en stor kastrull. Ner med grädde, mjölk, salt, svartpeppar och kalvfond. Ha i timjan och låt det puttra ihop några minuter.
  • Ha i den mandolinad potatisen och koka ihop några minuter.
  • Häll gratängen i en form och toppa med riven parmesan. Grädda i ugnen på 200 grader ca 45-50 minuter. 
  • Starta nu med såsen. Tärna äpple, lök och vitlök. Stek ihop i en stekpanna och ha i cider. Koka ihop några minuter och ha därefter i senap, fond, soja och timjan. Koka ihop några minuter och ha därefter i grädde.
  • Salta och peppra kotletterna och stek på hög värme i rapsolja och smör. Lägg i såsen och låt det puttra på låg värme ca 20-30 minuter eller tills köttet är mört. 
  • Stek under tiden svartkål, bacon och haricot verts. Lägg på en tallrik och riv över parmesan. 

Fler recept med premiumkotletter

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!