
Grillade kotletter med pestopotatis och tzatziki
1 h
4–6 port
Ingredienser
- 850 g premiumkotletter
- 150 g bacon, tärnad
- 200 g eldost
- En handfull med gula kantareller
- Valfri marinad
- 1 färsk majskolv
- Finriven parmesan
- Chiliflakes
Pestopotatis
- 10 ungefär lika stora färskpotatisar
- 2–3 krukor basilika
- 1,5 dl olivolja
- 1 dl rapsolja
- 1,5 dl finriven parmesan
- 0,5 dl pinjenötter
- 1 stor vitlöksklyfta, riven
- 2 st schalottenlökar, skivade
- Salt och peppar
Tzatziki
- 1 hel gurka, grovt riven
- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 stor vitlöksklyfta, riven
- Salt och peppar
Gör så här
- Marinera kotletterna och lägg i kyl, gärna några timmar.
- Gör tzatzikin genom att riva gurkan på det grövsta. Lägg i ett durkslag med ett tunt lager salt på.
- Låt ligga cirka 30 minuter och krama sedan ur vätskan.
- Blanda ihop med turkisk yoghurt, vitlök, salt och peppar. Ställ i kyl.
- Mixa ihop peston. Grovhacka basilika och lägg i en bunke tillsammans med pinjenötter, vitlök, oljor, parmesan, salt och peppar.
- Mixa till peston är slät.
- Ta ut köttet en stund innan grillning.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna helt.
- Skiva den i halvor eller mindre bitar. Blanda ihop med peston och skivad schalottenlök.
- Grilla kotletterna cirka 4–5 minuter per sida följt av indirekt värme (till typ 65° för att sedan vila).
- Grilla eldosten cirka 1–2 minuter per sida. Låt vila en stund på sidan tills den känns mjuk.
- Grilla majsen runtom tills den fått en grillad yta.
- Stek kantarellerna i rikligt med smör. Smaka av med salt och peppar.
- Stek det tärnade baconet i torr panna tills det blivit krispigt. Låt sedan rinna av.
- Servera allting ihop. Strö finriven parmesan och chiliflakes på majsen innan servering. Lägg bacon och kantareller på kotletterna.