Grillade fläskkotletter med äppelcurrysmör

Grillade fläskkotletter toppas med ett kryddigt äpplecurrysmör som smälter ner över det varma köttet. Tillsammans med grillade bönor och krispiga potatisklyftor blir det en smakrik och lättlagad rätt med fin balans mellan hetta och sötma.

 
1h 15 min
4 port

Ingredienser

4 st tjocka fläskkotletter ( svensk gårdsgris med fettkappan kvar)

Salt och svartpeppar


Äpplecurrysmör

  • 200 g smör (rumstempererat)

  • 200 g gul lök (finhackad)

  • 1 svenskt äpple (finhackat)

  • 1 klyfta vitlök (finhackad)

  • 1 tsk currypulver (Madras)

  • 1 skvätt äppelcidervinäger

  • Chilisås (efter smak)

  • Salt


Potatisklyftor i Airfryer

  • 800 g fast potatis

  • 2 msk olivolja

  • Salt


Till servering

  • 400 g färska bönor (t.ex. haricots verts)
  • Färska örter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här

Börja med currysmöret:

  • Smält en klick av smöret i en stekpanna på låg värme. Tillsätt den finhackade löken och stek långsamt tills den är helt mjuk och genomskinlig, utan att den tar färg. Tillsätt äpplen och vitlök och mot slutet av stektiden.

  • Rör ner currypulvret i lökfräset och låt det steka med i en minut. Ta pannan från värmen och smaka av med chilisås, en skvätt äppelcidervinäger och salt.
    Låt blandningen svalna helt.

  • Vispa resten av det rumstempererade smöret luftigt med en elvisp. Blanda ner den avsvalnade lök- och curryröran. Justera smaken med mer vinäger, salt eller chili om det behövs.
    Förbered potatisen: Skär potatisen i klyftor. Blanda dem med olivolja.


Tillaga potatisen i airfryer:

  • Kör potatisklyftorna i airfryern i en första omgång på 140°C i 10 minuter. Höj sedan temperaturen till 200°C och kör en andra omgång i ca 10 minuter, eller tills de är gyllene och krispiga. Salta.


Grilla kotletterna:

  • Förbered grillen för både direkt och indirekt värme. Salta. Grilla kotletterna på direkt värme för att få en fin stekyta på båda sidor.
  • Flytta kotletterna till den indirekta värmezonen på grillen och låt dem gå klart tills innertemperaturen når 60-62°C.
  • Ta av kotletterna från grillen och låt dem vila i några minuter.
  • Peppra efter tranchering.
  • Medan köttet vilar, grilla bönorna snabbt över direkt värme tills de fått lite färg men fortfarande har spänst kvar. Servera.

Fler recept med bogbladskotletter, premiumkotletter

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!