Fläskfilé på planka
1,5 h
ca 4 port
Kött & marinad
- 1 kg fläskfilé från Gårdssällskapet
- Olivolja
- 1 msk soja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- Timjan
- Salt och peppar
Övrigt
- 900 g mjölig potatis
- 50 g smör
- 2 st äggulor
- Salt och peppar
- Ca ett halv paket haricots verts
- 4 baconskivor
- 1 spetspaprika, delad i 4 lika stora delar
- 2 tomater, delade
- Oregano
- Bearnaisesås
Gör så här
- Putsa fläskfilén ren från hinnor
- Marinera köttet i god tid och låt ligga i kyl, helst några timmar
Vid tillagning i ugn:
- Sätt ugnen på 150 grader
- Bryn köttet i grillpanna på högvärme runtom tills den fått bra färg
- Låt tillagas cirka 30 minuter, tills den når en innertemperatur på 65 grader
- Låt vila i folie cirka 10-15 minuter
Vid tillagning på grill:
- Grilla köttet till det fått en bra yta runtom
- Lägg sedan på indirekt värme, alternativt i ugnen på hundra grader tills köttet når en innertemperatur på 65 grader
- Ta ut och vila i folie cirka 10-15 minuter
Tillbehör:
- Sätt ugnen på 250 grader
- Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten
- Pressa den noga och tillsätt smör, ägg, salt och peppar tills allt är blandat. Låt svalna en stund
- Lägg potatisen i en spritspåse (ev. med munstycke) och spritsa runt en skärbräda
- Krydda spetspaprikan och tomaterna med olivolja, salt, peppar och lite oregano
- Stek på hög temperatur i stekpanna tills de fått färg
- Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten (cirka 3-5 minuter)
- Linda in små knyten med bacon runt och stek på hög värme i pannan
- Lägg in plankan i ugnen och låt potatisen få färg, cirka 5-10 minuter
- Skär upp köttet och lägg på brickan tillsammans med spetspaprika och baconlindade haricots verts
- Servera allting med bearnaisesås


