Fläskfilé på planka

1,5 h
ca 4 port

Kött & marinad

  • 1 kg fläskfilé från Gårdssällskapet
  • Olivolja
  • 1 msk soja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Timjan
  • Salt och peppar

Övrigt

  • 900 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 st äggulor
  • Salt och peppar
  • Ca ett halv paket haricots verts
  • 4 baconskivor
  • 1 spetspaprika, delad i 4 lika stora delar
  • 2 tomater, delade
  • Oregano
  • Bearnaisesås
 

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén ren från hinnor
  2. Marinera köttet i god tid och låt ligga i kyl, helst några timmar

Vid tillagning i ugn:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Bryn köttet i grillpanna på högvärme runtom tills den fått bra färg
  3. Låt tillagas cirka 30 minuter, tills den når en innertemperatur på 65 grader
  4. Låt vila i folie cirka 10-15 minuter

Vid tillagning på grill:

  1. Grilla köttet till det fått en bra yta runtom
  2. Lägg sedan på indirekt värme, alternativt i ugnen på hundra grader tills köttet når en innertemperatur på 65 grader
  3. Ta ut och vila i folie cirka 10-15 minuter

Tillbehör:

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten
  3. Pressa den noga och tillsätt smör, ägg, salt och peppar tills allt är blandat. Låt svalna en stund 
  4. Lägg potatisen i en spritspåse (ev. med munstycke) och spritsa runt en skärbräda
  5. Krydda spetspaprikan och tomaterna med olivolja, salt, peppar och lite oregano
  6. Stek på hög temperatur i stekpanna tills de fått färg
  7. Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten (cirka 3-5 minuter)
  8. Linda in små knyten med bacon runt och stek på hög värme i pannan
  9. Lägg in plankan i ugnen och låt potatisen få färg, cirka 5-10 minuter
  10. Skär upp köttet och lägg på brickan tillsammans med spetspaprika och baconlindade haricots verts
  11. Servera allting med bearnaisesås

Fler recept med fläskfilé

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!