Fläskfilégryta med citron och timjan

45 min
4 port

Ingredienser

  • 500 g fläskfile
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 kruka timjan
  • 1 citron
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 krm cayennepeppar

Potatis

  • 500 g fast potatis
  • 50 g smör 
  • 1 msk rapsolja
  • Salt

Gör så här

    1. Putsa fläskfilen fri från eventuella senor eller hinnor. Skär sedan i medaljonger ca 1 cm tjocka. Hacka lök, vitlök, 1 msk timjan och riv skalet från citronen. Lägg åt sidan. 

    2. Sätt på ugnen på 220 grader. Klyfta potatisen, lägg i en ugnsfast form krydda och tillsätt smör/olja. Stoppa in i ugnen ca 30 minuter.  

    3. Krydda fläskfilen med salt, peppar, timjan och skalet från citronen. Stek fläskfilén i smör och olja på medelvärme tills den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök. Stek tills löken blir mjuk. 

    4. Tillsätt creme fraiche och saften från en halv citron. Låt koka upp och sjuda på medelvärme ca 4-5 minuter. 

    5. Smaka upp med citron, salt och eventuellt lite cayennepeppar. 

    6. Servera med rostad potatis, sallad och ett par kvistar färsk timjan. 

Fler recept med fläskfilé

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!