Fläskfilégryta med citron och timjan
45 min
4 port
Ingredienser
- 500 g fläskfile
- 2 dl creme fraiche
- 1 kruka timjan
- 1 citron
- 1 schalottenlök
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.5 krm cayennepeppar
Potatis
- 500 g fast potatis
- 50 g smör
- 1 msk rapsolja
- Salt
Gör så här
-
Putsa fläskfilen fri från eventuella senor eller hinnor. Skär sedan i medaljonger ca 1 cm tjocka. Hacka lök, vitlök, 1 msk timjan och riv skalet från citronen. Lägg åt sidan.
-
Sätt på ugnen på 220 grader. Klyfta potatisen, lägg i en ugnsfast form krydda och tillsätt smör/olja. Stoppa in i ugnen ca 30 minuter.
-
Krydda fläskfilen med salt, peppar, timjan och skalet från citronen. Stek fläskfilén i smör och olja på medelvärme tills den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök. Stek tills löken blir mjuk.
-
Tillsätt creme fraiche och saften från en halv citron. Låt koka upp och sjuda på medelvärme ca 4-5 minuter.
-
Smaka upp med citron, salt och eventuellt lite cayennepeppar.
-
Servera med rostad potatis, sallad och ett par kvistar färsk timjan.


