Hjortwallenbergare med jordärtskocksmos
1 h
4 port
Wallenbergare
- 500 g hjortfärs
- 5 ägggulor
- 2 dl vispgrädde
- 3–4 dl ströbröd
- 0.5 tsk salt
- 0.5 peppar
- Smör & rapsolja att steka i
Jordärtskocksmos
- 1 kg mandelpotatis
- 300 g jordärtskocka
- 2 dl vispgrädde
- 100 g smör
- Salt & peppar
Tillbehör
- 2 dl gröna ärtor
- 100 g smör
- Färska lingon eller rårörda lingon
- 300 g kantareller
Gör så här
- Rensa och ansa kantarellerna.
- Separera äggvitan från äggulan. Lägg äggvitorna i en påse och frys tills nästa tillfälle du vill göra maränger!
- Skala potatis och jordärtskockor. Koka dem i varsin kastrull då koktiden kan variera.
- Blanda hjortfärsen med äggulorna och vispgrädden, ta lite i taget tills du har en lös smet – den ska vara så att du precis kan forma den till biffar. Krydda med salt och peppar.
- Dela smeten i ca 5–7 biffar. Vänd dem i ströbröd och stek på medelvärme i 5 minuter per sida. Innertemperaturen ska vara 55–60 grader, om du inte har en stektermometer betyder det här att köttet ska vara tillagat rakt igenom och inte rosa.
- Smält smör i en liten kastrull, det ska bara skiras – ej brynas.
- Fräs kantarellerna i smör tills de är gyllene.
- Värm smör och grädde till moset. Vispa den kokta potatisen med jordärtskockorna och den varma mjölkblandningen. Smaka av med salt och peppar.
- Servera wallenbergaren med jordärtskocksmoset. Toppa med skirat smör, smörstekta kantareller, gröna ärtor och lingon.


